За новорічні свята українці викидають більше 30 тис. тонн салату “Олів’є”

Поділитися

Кількість харчових відходів з кожного новорічного столу України в середньому еквівалентна 199 гривням або ж 18% від прожиткового мінімуму 2013 року. Загалом по країні втрати від псування їжі тотожні 30 тисячам тонн салату “Олів’є”. Про це повідомили УНН у прес-службі асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

Як зазначили в УКАБ, згідно з результатами дослідження AgriSurvey, у 67% міського населення України (незалежно від віку та статі) новорічний стіл прикрашає традиційний для цього свята салат “Олів’є”. При цьому українці викидають внаслідок псування харчових продуктів на суму, що в середньому складає 199 грн. або ж 18% від прожиткового мінімуму в 2013 році. У той же час щомісячні харчові відходи, наприклад, британської сім’ї значно вищі, але сягають всього лише 6% від прожиткового мінімуму британця.

“Для порівняння, такий обсяг втрат означає, що населення України викидає на смітник в середньому 4,8 кг салату «Олів’є» з розрахунку на один новорічний стіл, що в сумі складає 30,1 тисяч тонн “Олів’є” загалом по країні”, – коментує менеджер маркетингових і соціологічних досліджень AgriSurvey Ганна Квіт.

За словами Г.Квіт, у 39% міських жителів України зазвичай псується мінімум до 5% їжі. У той же час 15% жителів викидають понад 30% новорічних харчів, що є досить високим показником втрат. Найбільш економними під час новорічних свят є люди зрілого і похилого віку, натомість найбільш марнотратними є молодь, а також ті, хто святкують Новий рік у великих компаніях.

Нагадаємо, згідно з повідомленням агенції AgriSurvey, внаслідок псування харчових продуктів під час новорічних свят українці втратять близько 1 млрд. грн.

Провокатори намагалися підпалити останній поверх Будинку профспілок

На Тернопільщині врятували від вогню автостанцію