Михайло Ратушняк: “Захистимо тернопільську громаду – збережемо Україну!”

Поділитися

Після скандальних подій увечері 18 лютого у рідному місті, після нічим не виправданих погромів та нищення комунального майна, свідком якого я був, після погроз та залякувань тернополян і зокрема місцевих підприємців, які лунали з уст невідомих агресивно налаштованих молодиків, виникла нагальна потреба самоорганізуватися і забезпечити належний порядок у нашому спільному домі.

Відрадно, що до моєї думки, до позиції громади хоча й з деяким запізненням, але все ж прислухалася міська та обласна ради, які на тернопільському майдані привселюдно взяли під свій контроль державні служби та правоохоронні органи на території краю та визнали себе відповідальними за забезпечення життєдіяльності територіальної громади. Також депутати повідомили про створення загонів самооборони Тернополя і області та закликали людей активно вступати у ці організації, щоб активними діями попереджати різного роду правопорушення і злочини, убезпечити міста, селища і села від погромів, а їх мешканців від посягань на їх майно, здоров’я і життя.

Одним з перших вирішив стати на захист тернопільської громади трудовий колектив товариства «АНТ». Учора ми запросили на зустріч до себе керівника тернопільської народної самооборони Олександра Варакуту та одного з лідерів територіального штабу Самооборони Майдану, яку на всеукраїнському рівні очолює Андрій Парубій, Ігоря Велегана.

Майже сорока добровольцям товариства і запрошеним підприємцям Ліги «Українська справа» гості розповіли ситуацію в області в цілому та в Тернополі зокрема, засудили невиправдану агресію тих, хто при захопленні адмінбудівель підпалював приміщення та нівечив меблі і оргтехніку, а також детально проінструктували нових членів самооборони, як і що потрібно робити під час нічного вуличного патрулювання. Після цього «АНТівці» приступили до безпосереднього виконання свого громадянського обов’язку. На щастя, а,

можливо й завдяки активним діям самоорганізованих тернополян минула ніч минула спокійно та без непередбачуваних пригод.

Незважаючи на те, що хлопці не виспалися, вже вранці всі вони були кожен на своєму робочому місті, як керівник «АНТа», я не міг не поцікавитися їх враженнями. Відрадно, що працівники були одностайним щодо своєї участі у забезпеченні спокою на вулицях міста і в оселях тернополян та розуміють нагальну необхідність патрулювання у ці нелегкі для всієї України часи.

Більше того, я не міг не побачити, як буквально за одну ніч змінилися добровольці. Змінилися на краще, бо усвідомили свою відповідальність за долю країни, міста, за кожну людську долю, свою причетність до процесу оновлення України.

Зв’язавшись з Олександром Варакутою, я попросив його оцінити участь «АНТівців» у діяльності самооборони.

Приємно було почути від нього позитивні відгуки. Мовляв, усі хлопці чесно, сумлінно та відповідально виконали свої завдання, ніхто не збився із закріпленого за ним маршруту, не поїхав раніше встановленого часу додому. На них можна покластися.

– З такими можна йти у розвідку, щиро зізнався кадровий військовий.

Переповідаю ці приємні слова на адресу моїх працівників не тому, що намагаюся ще більше заохотити їх до участі у громадському житті нашого міста – на щастя, трудовий колектив товариства завжди і у всьому показував приклади благочинства та меценатства на благо громади. Розповідаю, передусім, для того, щоб ініціативу «АНТа» наслідували й інші підприємці, усі небайдужі тернополяни, і вже завтра, разом з нами, були на маршрутах патрулювання

Якщо ми зуміємо згуртовано захистити місто, кожного, хто у ньому живе, чи гостює, якщо зможемо уберегти комунальне майно від грабунку та погромів, а людей від погроз і шантажу, тоді збережемо Україну. Принаймні, я не бачу іншого виходу з лабіринту гострих політичних, суспільних, економічних і соціальних проблем, у який загнав українців режим Януковича.

Михайло Ратушняк.

Адреси громадських пунктів охорони порядку, які працюють цілодобово у місті Тернополі (оновлено)

Верховна Рада відновила Конституцію 2004 року