Бюджетна комедія на Тернопільщині: Оскара! Оскара!

Поділитися

У бюджетних слуханнях найважливіше – в яких ти штанах?

28 лютого у Тернопільській облраді відбулись громадські слухання, на яких обговорили проект обласного бюджету на 2014 рік. Комедія була ще та. Нагадаємо, що обговорювали грошові надходження і їх розподіл, ще до вступу росіян в Крим.

На засідання запросили не фахівців, а якихось галайків, які верещали на Майдані в Тернополі. Перепрошую, що так грубо відгукуюсь про присутніх майданівців, але розумні та інтелігентні люди з Майдану просто не прийшли. Фахівці з бюджетних питань, які знають, що кошторис області мізерний, сіли на задніх рядах і здивовано слухали пропозиції новоявлених реформаторів. Одні крикуни прийшли випрошувати гроші на свої імпотентні громадські організації, інші просто шукати роботу. Були й такі, аби просто поговорити, звинуватити власників торгово-розважального центру “Подоляни” у всіх бідах. Було зрозуміло, що люди не мають поняття зеленого в бюджетному процесі. Щоб знайти кошти, пропонували не видавати книг, ще в когось забрати, зокрема у футбольних змагань, лиш би собі видерти копійку. Керівник Майдану Володимир Стаюра ввійшов так в роль, що взагалі провів не слухання з бюджету, а віче, про що заявив з трибуни. Його помічниця Марія Чашка прийшла на слухання вже не у камуфляжі, а каракульовій шубі. Модна новинка, напевно, має штучний інтелект і допомагає господарці “переварювати” інформацію зі слухань, оскільки Чашка 90% часу десь ходила, розмовляла по телефону, але не слухала фахових виступаючих.

Голови райрад були шоковані в яку божевільню їх запросили. Заступник голови Бережанської райради Висоцький попросив зробити окремо для фахівців, бо з недоумками, які не розуміють, що коштів бракує навіть на зарплати, а 91% власних надходжень – це податок із заробітної плати, не має про що говорити. Під кінець слухань роздратовані майданівці, зрозумівши, що “в бюджетному процесі” їм ніхто не дасть роботи, не залатає тріщину в будинку, почали гризтися між собою.

Шоком для людей стала інформація від Володимира Стаюри, що на розвиток туризму виділять мільйон гривень. На друк календариків.

– То може, хай ті туристи самі за себе платять,- пропонували на вулиці три бабки, які брали участь в обговоренні.

Апофеозом зібрання людей, які навіть не тримали в руках бюджетний кодекс і ніяк не могли зрозуміти про які то кошики тут балакають, стало завваження прогресивному молодому чоловіку:

-Ти на такі серйозні заходи не вдягай такі штани, треба бути трохи соліднішим.

Одіозний Сергій Тарашевський, вийшовши із зали, чесно ржав з цього комедійного обговорення не ховаючись: “І ці люди будуть ще люстрацію в області робити?!”

 

Офіційно

28 лютого, відбулись громадські слухання, на яких обговорили проект обласного бюджету на 2014 рік. У їх роботі взяли участь перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський, голови постійних комісій обласної ради з питань бюджету – Олександр Стадник, з питань соціально-економічного розвитку, промислової політики,   транспорту та зв’язку, інвестицій, підприємництва, зовнішньоекономічної діяльності – Володимир Стаюра, з питань законності та правової політики, здійснення    демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави – Леонід Бицюра, з питань соціальної політики та праці, міграції, у справах   пенсіонерів, ветеранів та інвалідів – Марія Чашка. Доповідав «Про проект бюджету на 2014 рік» директор департаменту фінансів Степан Скибиляк.

На пам’ятнику Леніну в Красноярську написали “Слава Україні!”

Інтелігенція Тернополя сказала меру: “Руки геть від бібліотек!”