Інтелігенція Тернополя сказала меру: “Руки геть від бібліотек!”

Поділитися

Сьогодні у Тернопільському прес-клубі мало відбутися засідання на тему: “Чому бібліотеку виселяють з приміщення в центрі Тернополя?”. Гостями прес-клубу мали стати Овечкіна Галина – директор комунальної установи Тернопільської обласної ради “Тернопільська обласна наукова медична бібліотека”, Федченяк Надія – провідний бібліотекар комунальної установи Тернопільської обласної ради “Тернопільська обласна наукова медична бібліотека”, Огниста Богдана – завідувач сектором читального залу комунальної установи Тернопільської обласної ради “Тернопільська обласна наукова медична бібліотека”
Голяченко Олександр – професор кафедри соціальної гігієни і охорони здоров’я ТДМУ. Також було запрошено представників міської ради. Цей анонс заходу був поширений напередодні і ледь не викликав гіпертонічний криз в мера. Перелякані чиновники бігали мерією і не знали, що роботи, як виплутатись з цієї ганьби. Нині вранці Сергій Надал особисто прибігав в бібліотеку і ледве вмовив бібліотекарів не проводити прес-конференцію. Натомість, пообіцяв інтелігенції не чіпати приміщення. Але про все за порядком.

Корінні тернополяни, навіть ті, які не мають нічого спільного з медичною освітою, добре знають, що на вулиці Руській, у самому центрі Тернополя, розташована єдина в області наукова медична бібліотека. Вона була заснована ще в жовтні 1945 року і цьогоріч готувалася урочисто відзначити своє 70-річчя. Та міська влада вирішила зробити працівникам бібліотечного фонду та усій медичній еліті не лише міста, а й області, досить своєрідний подарунок. Ще у січні адміністрація бібліотеки отримала листа від виконавчого комітету Тернопільської міської ради з вимогою негайно звільнити нежитлове приміщення комунальної власності міста за адресою вул. Руська, 29-31, у якому власне й знаходиться сьогодні бібліотека.

Така постановка питання викликала неабияку стурбованість не лише бібліотечних працівників, а й тих, хто десятки років користувачем цього унікального бібліотечного фонду. Адже, як стверджують працівники закладу, за весь час його існування жодна влада не зазіхала на його приміщення, а навпаки – розширила його площу за рахунок двох квартир. Нинішня ж, навпаки, вирішила прибрати до рук.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, на адресу міської ради почали надходити листи від науковців, лікарів, викладачів, працівників медичних установ, громадських організацій з проханням не виселяти бібліотеку із займаного приміщення. Адже, як йдеться у зверненні ГО «Тернопільська Асоціація головних лікарів» на адресу міського голови Тернополя Сергія Надала, «медична бібліотека є основним книгосховищем та депозитарієм медичної літератури Тернопільської області. Її унікальний фонд налічує 199 162 тисячі примірників, серед яких є раритетні видання, написані старослов’янською мовою, які мають загальнодержавну та всесвітню цінність. Щороку медична бібліотека забезпечує фаховою інформацією понад 5 тисяч користувачів міста і області. Серед її відвідувачів – медичні працівники обласних і міських лікувально-профілактичних закладів, школярі, студенти, викладачі навчальних закладів, науковці. Дослідники, журналісти та пересічні громадяни.

На базі бібліотеки функціонує загальнодоступний безкоштовний інтернет. Бібліотека залишається одним із безкоштовних, а отже і максимально доступних для усіх верств населення інформаційних та культурних центрів…»

У зв’язку з цим, Тернопільська Асоціація головних лікарів звернулася до міської влади з проханням зберегти дане приміщення за обласною медичною науковою бібліотекою.

У відповідь, на сайті на сайті міської ради з’явилося повідомлення про те, що дане приміщення виставлено на продаж шляхом аукціону. Натомість, колективу бібліотеки запропонували підвальне приміщення у будинку на вулиці Родини Барвінських, де колись знаходилася звичайна забігайлівка, просякнута перегаром, а під ногами сновигали щурі, отож про елементарні, навіть санітарні умови, говорити не доводиться.

Це стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння. Колектив та медична громадськість міста і області звернулися по допомогу до засобів масової інформації, подали позовну заяву до прокуратури і навіть готові відстоювати свої інтереси під стінами міської ради. Вони висловили готовність захищати свої надбання від посягань чиновників будь-якого рівня усіма доступними методами, а також беруть на себе усю відповідальність за збереження бібліотеки та її фондів.

Як висловився у своєму зверненні до міського голови Сергія Надала доктор медичних наук, професор О. Голяченко, «влада, яка бореться з бібліотеками, майбутнього не має».

Бюджетна комедія на Тернопільщині: Оскара! Оскара!

Як у Тернополі “замочили” голову СБУ