Сьогодні 70 років Тернопільському облвійськкомату

Поділитися

22 березня виповнилося 70 років із дня створення Тернопільського обласного військового комісаріату. З нагоди ювілею відбулося шикування особового скраду військової установи на плацу та підняття державного прапора України. Після оголошення святкового наказу військовослужбовці та працівники Збройних Сил України розійшлися по робочих місцях і продовжили здійснювати заходи пов’язані із частковою мобілізацією, яка оголошена в державі.

Тернопільський оласний військовий комісаріат, як і сімдесят років назад, здійснює свої функціональні обов’язки щодо організації, збору, оповіщення і поставки мобілізаційних ресурсів у військові частини і установи Збройних Сил України, — зазначив ТВО обласного військового комісара полковник Володимир Катинський.

Також офіцер звернувся до українців із закликом, що справа честі усіх чоловіків захищати Вітчизну, свою сім’ю рідних і близьких.

Василь Лабай

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Фото автора

Довідка.

У нелегкий час проходило заснування військкомату. Визволення Правобережної України розпочалось на початку 1944 року одночасно з ліквідацією блокади Ленінграда. Наступ на ворога здійснювали війська чотирьох Українських фронтів. Найбільшою операцією радянських військ початку 1944р. у Правобережній Україні було оточення 10 гітлерівських дивізій під Корсунем-Шевченківським, яке завершилося повним розгромом сил ворога. Основним стратегічним результатом січнево-лютневого наступу радянських військ був розгром сил противника під Житомиром, Кіровоградом, Рівним, Луцьком, Нікополем, Кривим Рогом. Новий наступ радянських військ розпочався в березні 1944р. і тривав до травня 1944р. Його підсумком стало визволення від нацистів Миколаєва, Одеси, Тернополя, Кам’янця-Подільського. 26 березня 1944р., на 1009-й день Великої Вітчизняної війни, радянські війська вийшли на державний кордон СРСР із Румунією.

Першим місцем дислокації Тернопільського обласного військового комісаріату було місто Збараж. Пояснюється це тим, що за місто Тернопіль ще велися жорстокі бої з німецько-фашистськими окупантами. 15 квітня 1944 року м. Тернопіль було звільнене від фашистів, на місці будинків залишилися одні руїни. Одним з потужних районних центрів області на той час був Чортків. Тому вищим командуванням держави було прийняте рішення передислокувати Тернопільський обласний військовий комісаріат з міста Збараж у цей райцентр. І вже тільки 6 серпня 1945 року, коли місто Тернопіль почало підніматися з руїн завдяки наполегливій праці багатонаціонального народу радянської держави, обласне управління військового комісаріату було передислоковане у м. Тернопіль. До жовтня 1956 року у Тернопільській області крім Тернопільського обласного військового комісаріату було 38 районних військових комісаріатів. Штат військкомату до сьогоднішнього дня змінювався 5 раз. Кількість підлеглих військових комісаріатів теж постійно змінювалась. На сьогоднішній день у області один обласний військовий комісаріат, один міський і 10 районних.

На Тернопільщині під колесами потяга травмувався чоловік

Інформація з Севастополя і Криму з перших уст