Відкриті питання до міського голови Тернополя Сергія Надала (онлайн)

Поділитися

Сьогодні, о 12 годині, міський голова Сергій Надал буде спілкуватися з пресою міста. Напередодні прес-служба мера просила надіслати питання, щоб можна було до них підготуватися кваліфіковано. Один із дописувачів “ПРО ВСЕ” під ніком pobratym має питання до Сергія Віталійовича, відповіді на які очікує з нетерпінням все місто.

Скажіть, будь ласка, Сергію Віталійовичу, чому коли журналісти чи представники громадськості звертаються до вас з приводу якогось питання, то найчастіше ви намагаєтесь перевести його в русло законності/незаконності. Це все добре, але людей переважно цікавить моральна складова того чи іншого питання. До прикладу, землю під дитячим майданчиком на вулиці Гнатюка могли виділити «чорнобильцю» законно, але чи це правильно? Передавати у комерційне користування земельні ділянки з можливістю будівництва на них будинків та комерційних об’єктів через так звані «інвестиційні угоди» законно, але чи це є правильним з моральної сторони? Правоохоронні органи і суди нам протягом багатьох років говорили, що Янукович діє повністю законно, але суспільство це не сприймало. Перепрошую, що проводжу такі паралелі.

Колишній секретар міської ради Тарас Білан днями оприлюднив інформацію, що в один з днів революції у вас були телефонні розмови з представниками силових структур щодо їх виїзду в Київ, у котрих самі ж «беркутівці» просили їх заблокувати. Чи телефонували в цю ніч до вас правоохоронці? Звичайно, неможливо перевірити про що саме були ці розмови. Але чи могли б ви надати журналістам нотаріальну згоду на здійснення запиту до мобільного оператора щодо деталізації ваших телефонних дзвінків у цей день? Або зробити це самому? Аналогічні звернення журналісти б зробили і до представників правоохоронних органів.

Напевне, ні в кого немає сумнівів, що поки що обійти захист від накруток лайків в соціальній мережі «Фейсбук» практично неможливо. Основним захистом від цього є особистісна реєстрація. Тобто віртуальні накручувальники та коментатори тут безсилі. Одна зі статей на порталі «Погляд» під назвою «Лідером Тернопільського Майдану є один з найбільших корупціонерів Тернопільщини» набрала близько тисячі лайків і переважно коментарі зі згодою тих думок, які викладені автором публікації. Хоча на інших тернопільських сайтах є багато ваших анонімних прихильників. Які саме висновки ви робите з цього? Ви вважаєте це повністю маніпуляціями і брехнею чи вибираєте якесь конструктивне зерно критики?

І журналісти і представники громадськості неодноразово піднімали питання щодо сумнівності можливості використання земельних ділянок через “інвестиційні угоди» з комунальними підприємствами міської ради та відділ технічного нагляду (ділянки під комерційну та житлову забудову, під зупинки громадського транспорту). Багато років тому держава, накінець зрозумівши, що для подолання корупції та «суб’єктивного підходу» в земельних питаннях, можливе тільки радикальне рішення – надання земельних ділянках виключно на аукціонах. Чи не здається вам, що можливість комерційної забудови через «інвестиційні угоди» з комунальними підприємствами – це той же ж самий механізм розподілу ділянок в ручному режимі, який містить корупційну складову? Адже «конкурсна комісія» міської ради завжди може забракувати «інвестиційну пропозицію». Як ви ставитесь до повернення практики продажу земельних ділянок виключно через аукціони з продажу ділянок чи їх оренди? Враховуючи кількість бажаючих на укладення «інвестиційних угод», проблем з бажаючими на конкурс би не було. До речі, саме за розподіл землі поза аукціонами «Свобода» в попередній каденції критикувала мера Заставного!

Чому перед виділенням нової земельної ділянки (тобто такої, на котрій ще немає жодного об’єкта нерухомості) не проводяться громадські слухання з місцевою громадою? Погоджуємось, що це не є законодавчо зобов’язальною нормою, але це ж було би правильно! І тернополяни були б вам дуже вдячні! Якщо потенційне будівництво не створює незручностей для місцевих жителів, то ймовірно їх можна переконати у підтримці такого рішення. Адже кошти, котрі надійдуть від продажу ділянки можуть бути використані на благоустрій навколишньої території! До речі, така практика існувала до 2006 року, коли в Тернополі були депутати-мажоритарники. Рішенням сесії вони були уповноважені погоджувати акт вибору земельної ділянки. Таким чином, депутат хоча би вникав в суть питання, ставлячи свій підпис і несучи моральну відповідальність перед своїми виборцями. Зараз мажоритарники повернулися, але участі у прийнятті рішення на своєму окрузі не беруть.

Чому потрібно було аж близько двох років для того щоб погодитись на надання у власність (без посередників) земельних ділянок під гаражами на вулиці Текстильній? Ви неодноразово звинувачували гаражний кооператив «Аляска-Авто» у тому що це аферисти. Чи вирішить питання індивідуальної приватизації земельних ділянок такі складні речі, як обслуговування території вцілому, її освітлення, охорона, вивіз сміття тощо? Зрештою, більшість з гаражників таки підтримують діяльність кооперативу. То може їм видніше, ніж вам?

Ще питання по гаражах на Текстильній. Оформлення документів по кожному гаражу окремо це певна бюрократична тяганина та видатки кожного гаражника. Як ви ставитесь до того, якщо переважна кількість гаражників напише вам колективне звернення щодо виділення ділянки все ж на кооператив? Якщо ви не довіряєте керівництву кооперативу, то керівництво можна переобрати таємним голосуванням усіх гаражників.

Ви протягом довгого часу не погоджувались передати ділянку під гаражами на Текстильній кооперативу мотивуючи це тим, що це незаконно. Але ж у даному випадку щоб відкинути будь-які підозри можна було все ж проголосувати і надати ділянку. Тим більше, що ви контролюєте депутатську більшість. А якщо б це виявилось незаконним, то була б відповідна реакція прокуратури – протест або судовий позов, що інколи і відбувається по окремих рішеннях. Чому ви не пішли таким шляхом, а входили в конфлікт з гаражниками?

Чи цього року знову через школи, лікарні, ЖЕКи, комунальні підприємства будуть ніби «добровільно» продаватись абонементи на відвідування матчів «Футбольного клубу «Тернопіль»?

Куди саме мають приходити тернополяни з заявами на одержання земельних ділянок? Бо ніби і неможливо? Але час від часу хтось отримує! Які критерії? Треба бути афганцем? Треба бути багатодітним? Чи у чому «секрет»? Якщо людина чорнобилець або багатодітна, то достатньо щоб вона самостійно відшукала ділянку? Чи, можливо, є перелік таких ділянок, де з ним можна ознайомитися? Наприклад, на останній сесії надали декілька таких ділянок (№113, 114), адже там відсутній адресний номер.

Хіба фірма «Макисима» така бідна, що не може обслуговувати ліфти без безкоштовної оренди приміщень для ліфтерів? Може, якщо то така важка і невигідна послуга для неї, то хтось інший її надаватиме? Може варто оголосити новий конкурс?

Скажіть, будь ласка, чи можна, щоб журналісти взяли участь в зборі коштів на ринках, де цим займається управління матеріально-технічного забезпечення. Щоб зробити це протягом 2-3 днів, а потім порівняти зібрану суму з тією денною виручкою, яку збирали раніше? Ви готові на такий експеримент?

Чому гроші за паркування збирають на тих ділянках, які не виділялися міською радою для платного паркування? Чи можна оголосити водіям перелік місць, де офіційно встановлено плату за паркування і сказати, щоб вони гнали в шию тих паркувальників, котрі збирають там де не можна цього робити.

Чому під час так званих «інвестиційних» угод земля і надалі залишається комунальною? Адже в такому випадку «забудівник» не платить за неї ні оренди, ні податку, і з землі немає ніякого толку, бо на ній стоїть чиясь приватна нерухомість.

Перша ніч тернопільського “комунального” Майдану була скандальною

Помічниця нового губернатора Тернопільщини “погоріла” на 14 гектарах землі