Звернення ЄвромайданSOS щодо ситуації в Криму

Поділитися

Сьогодні Україна постала перед безпрецедентним у нашій новітній історії викликом. Всупереч нормам міжнародного права та узятим на себе міжнародними зобов’язаннями Російська Федерація вчинила акт військової агресії, внаслідок чого Крим фактично опинився під частковим контролем іноземних окупантів та самопризначеною “кримською владою”.

Ситуація в Криму загрозлива та має стійку тенденцію до погіршення. Спілкуючись безпосередньо із українськими військовими, Євромайдан SOS отримує отримує інформацію про численні провокації проти українських військових частин на території Криму, які демонструють мужність та стійкість. Поширеною є практика незаконного перешкодження професійній журналістській діяльності на території півострову. Вулиці патрулюють неідентифіковані люди в повному збройному обмундируванні. Почалися незаконні затримання та викрадення відомих публічних осіб. Мешканці Криму, які відкрито виступають проти російських інтервентів, побоюються за свою особисту безпеку. Особливе занепокоєння викликають ксенофобські гасла та заклики, спрямовані проти кримських татар.

У зв’язку з цим Євромайдан SOS закликає негайно втрутитися у ситуацію та звертається із проханням:
– до міжнародних урядових організацій – ООН, Ради Європи, ОБСЄ – забезпечити постійну присутність багаточисельної довгострокової місії міжнародних спостерігачів для фіксації порушень прав людини та фактів військової агресії Росії;
– до США та Великобританії як держав-гарантів за Меморандумом про гарантії безпеки у звʼязку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї – застосувати широкий спектр санкцій проти керівництва Росії за здійснене нею військове вторгнення;
– і, особливо, до вищих керманичів держави, а саме в.о. Президента України, Голову СБУ, Міністра оборони, Секретаря РНБОУ, керівника Прикордонної служби, Прем’єр-міністра України, Голова Комітету оборони ВРУ, народних депутатів – відвідати Крим для підтримки громадян України, бойового духу української армії та мирного врегулювання ситуації. Теж саме пропонуємо зробити діячам культури та публічним особам.

Вважаємо, що якщо волонтерська ініціатива Євромайдан SOS спромоглася відправити на кримський півострів кілька мобільних груп для документування фактів військової агресії Росії та порушень прав людини, то присутність вищеперерахованих суб’єктів дозволить запобігти екскалації конфлікту та сприяти відновленню контролю над ситуацією на півострові.

п.с. вже після підготовки тексту заяви стало відомо, що було прийнято рішення про направлення місію військових спостерігачів ОБСЄ. Євромайдан SOS вітає таке рішення та пропонує підтримати цю позитивну практику.
#Євромайдан #ЄвромайданSOS

Піаніст Майдану заграє в Тернополі 8 березня на Театральному майдані

0

Головний тернопільський Баранов з Партії Регіонів захистився, але не відбілився