Виграш у лотерею оподатковується

Поділитися

За якою ставкою податку на доходи фізосіб оподатковується виграш у державну грошову лотерею, якщо його розмір перевищує 50 мінімальних заробітних плат?

Якщо виграш у державну грошову лотерею перевищує 50 мінімальних заробітних плат, то такий дохід підлягає оподаткуванню за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (15% та 17%).

Слід нагадати, що згідно з положеннями Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподаткованого доходу включається, зокрема, дохід у вигляді виграшів та призів у державну грошову лотерею в розмірах, що перевищує 50 мінімальних заробітних плат, розмір якої встановлюється законодавством.

Згідно із п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у п. 167.2 – 167.5 Кодексу) у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Якщо база оподаткування, яка визначена з урахуванням норм п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу щодо доходів, зазначених в абз. першому п. 167.1 ст. 167 цього ж Кодексу, в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення застосовується ставка 17 відсотків.

Інформаційно-комунікаційний відділ

Головного управління Міндоходів у Тернопільській області

Знайомтеся, найуспішніший тернополянин у світі!

У Бучачі три претенденти на крісло начальника міліції