Чому громадськість Тернопільщини не взяла “бика за роги” і не поставила у стійло?

Поділитися

Дуже боязко відбулася зустріч громадськості Тернопільщини із заступником голови Тернопільської облдержадміністрації Леонідом Бицюрою. Представниками громадської організації «Ядро» спробували вимагати забезпечення можливості громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади. І це замість того, щоб брати “бика за роги” і поставити в стійло, як зручно громаді!!! Хіба ж не громада утримує нинішніх дармоїдів при владі? Хіба ж не здурили громаду нинішні псевдодемократи, яких посадили за партійними квотами, а не відкритим волевиявленням Майдану? Майданівців фактично поставили перед фактом, що такі сиротюки і бицюри займуть високі кабінети. Сьогодні громадськість вручила Леоніду Бицюрі майданівську шину на знак того, що незадоволена бездіяльністю влади.

Чи була це розіграна вистава? Найімовірніше, всі учасники акції, включаючи й Леоніда Бицюру, оглядаються на наступні вибори.

zayavaЯк оцінили акцію різні сторони, можна прочитати у їхніх прес-релізах.

Леонід Бицюра: “Процес переформатування Громадської ради при Тернопільській ОДА триває”

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра зустрівся із представниками громадської організації «Ядро», котрі вимагають забезпечення можливості громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, тобто входження представників громадськості до Громадських рад при департаментах та управліннях Тернопільської облдержадміністрації.

Спілкуючись із громадськими активістами, Леонід Олексійович наголосив, що думка громади важлива для прийняття рішень, тому наразі триває процес переформатування Громадської ради при Тернопільській облдержадміністрації та створення таких органів при департаментах та управліннях.

«Питання створення фахових Громадських рад при структурних підрозділах вже обговорювалось. До 11 серпня голова ОДА Олег Сиротюк  доручив дати пропозиції по кожному з підрозділів подати пропозиції до положення про Громадські ради при департаментах та управліннях.  – роз’яснив Леонід Олексійович. – Втім наразі де-факто ми маємо існуючий старий склад Громадської ради, яка є бездіяльною та не відповідає вимогам громади. Створення нового діючого органу, очевидно, буде забезпечено.

Леонід Бицюра наголосив, що формування повноцінного органу неможливе без участі активних громадян, котрі зараз задіяні в АТО та долучаються до волонтерської діяльності на місцях.

За словами заступника голови Тернопільської облдержадміністрації, до Громадських рад при департаментах входитимуть громадські активісти, компетентні у тій чи іншій галузі. Найактивніші із них формуватимуть  Громадську раду при ОДА.

«Ми розділяємо хвилювання громади щодо термінів перезавантаження влади і зробимо все, щоб пришвидшити цей    процес», – зауважив Леонід Бицюра.

Довідково: Громадська рада буде постійно діючим консультативно – дорадчим органом, створеним з метою забезпечення громадського контролю за діяльністю місцевих органів виконавчої влади щодо формування та реалізації державної політики на регіональному рівні, дотримання законності у відносинах з органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, використання коштів Державного та місцевих бюджетів, організації та проведення виборчих процесів різного рівня.

***

Активісти «Ядра» вкотре вимагають переформатування громадської ради при ОДА

Втретє зустрітися із головою Тернопільської ОДА Олегом Сиротюком намагалися сьогодні активісти Об’єднання заради громади «Ядро». Оскільки потрапити на прийом до очільника області не так просто (чекати треба 10 днів), «ядристи» вирішили поспілкуватися із О.Сиротюком просто неба у присутності преси. Прийшли не з порожніми руками – з раритетною шиною, родом з Майдану (детальніше про неї читайте тут https://sites.google.com/a/rbt.te.ua/rbt/home).

Щоправда, керівника краю на місці не було, то ж прислав поспілкуватися із активістами свого заступника Леоніда Бицюру, який проблему знає не згірш від начальника. Він визнав, що обидві громадські ради, які створені за попередньої влади, тільки й роблять, що сперечаються за свою легітимність. Дієві громадські організації, народжені під час Революції Гідності, наразі не задіяні у процесі громадського контролю за владою.

* Термін повноважень громадської ради ще не закінчився, – повідомив Леонід Бицюра, – але ми їй не довіряємо і зацікавлені в тому, щоб оновити склад відповідно до реалій і щоб це був дієздатний повноцінний орган.

Голова ГС «Рада бізнесу Тернопілля» Віталій Сороколіт зазначив, що його дивує бажання молодих енергійних людей, які прийшли до влади, співпрацювати із громадськими радами, створеними старою владою.

Заступник голови ОДА Леонід Бицюра визнав критику і прийняв усі зауваження, однак не взяв на себе сміливість повідомити терміни розгляду питання, оскільки його на це не уповноважували.

Принагідно «ядристи», журналісти та інші громадяни, які проходили повз ОДА, скористались «прийомом просто неба» і поставили свої запитання Леоніду Бицюрі. Розмальовану шину чиновник прийняв із радістю, запевнивши, що поставлять її в музей. Він також зауважив, що шина – не просто символ майдану, колесо – це символ руху вперед.

Представники ОЗГ «Ядро» передали голові ОДА Олегові Сиротюку звернення, в якому ще раз підгадали про обіцянку переформатувати громадську раду.

* Громадськість не протистоїть владі, громадськість хоче співпрацювати із владою, а влада повинна працювати для народу, – резюмував Віталій Сороколіт.

Наразі 7 громадських організацій, які входять в Об’єднання заради громади «Ядро», терпляче чекатимуть на відповідь голови ОДА, адже з моменту першої розмови на цю тему минуло 2 місяці.

Тернопільські медики вимагали справедливості під стінами Львівської залізниці

У Тернополі, за їзду на дахах залізничних вагонів, оштрафовані двоє 19-річних хлопців