У Тернополі відкрили найдорожчу меморіальну дошку з дворічним запізненням (фото, відео)

Поділитися

Сьогодні у Тернополі, на вулиці Листопадовій, біля обласної прокуратури, урочисто відкрили меморіальну дошку на честь таємного товариства української учнівської молоді “Громада”. ЇЇ встановили з нагоди 150-річчя з часу заснування організації, проте, насправді вона почала діяти з січня 1863 року. Чому так затягнулося – “ПРО ВСЕ” оприлюднить інформацію згодом. Наразі відомо, що виготовлена дошка є надзвичайно цінною не просто у мистецькому значенні, але й в матеріальному. Саме тому відеофіксатори облпрокуратури вже направлені також й на неї.

Перед відкриттям, на вулицю Листопадову “пригнали” студентів та учнів, які й поняття не мали чого їх сюди запросили. Прапороносці-учні і студенти навіть не знали куди йти, а в розмові з журналістом “ПРО ВСЕ” ЖОДЕН не сказав на честь кого відкривають меморіальну дошку.

ДЛЯ ЧОГО ЗГАНЯТИ УЧНІВ? ЧОМУ ПЕДАГОГИ НЕ РОЗПОВІЛИ НАПЕРЕДОДНІ? ЧИ НАША ВЛАДА НЕ ВМІЄ ПЛАНУВАТИ ЗАХОДИ І ЗГАНЯЄ МАСОВКУ ЗА ГОДИНУ ДО АКЦІЇ?

Коли розпочався захід, першим дали слово, як завжди непідготовленому голові Тернопільської облдержадміністрації Олегу Сиротюку. Він був разом з однопартійцем Леонідом Бицюрою. Головний “свободівець” – депутат облради Володимир Стаюра проїхав на своїй іномарці повз натовп учнів і навіть не спинився, щоб поцікавитись що це за акція. По завершенню урочистостей аналогічно “замельдувалася” інша свободівка Ірина Бурда з “таляпоном”.

Дивує, що не було більше й жодного депутата обласної та міської рад. Так, ніби не має у нас патріотичних партій і фракцій в радах. Вибори закінчилися і все, патріотизм не в моді?

Як дізнався журналіст “ПРО ВСЕ”, обласна адміністрація дала рознарядку мерії, аби та забезпечила учнів на заході. Самого міського голови чи чи хоча б його заступника або секретаря ради на відкритті не було.

Після виступу Олега Сиротюка, найактивнішим науковцям у даній царині подарували папірці-грамоти без фінансової підтримки, що викликало в присутніх педагогів книпи і глузування з головних бюрократів області. Влада ж бо ніби своя, а науковці животіють ще гірше, ніж за Польщі чи Австро-Угорщини.

Виступ Ольги Збожної викликав інтерес в присутніх старших людей, які почули цікаві деталі про товариство “Громада”, звязок з Іваном Полюєм, Горбачевським, родиною Барвінських. Натомість промова голови НТШ в краї Михайла Андрейчина була фактично переспівом виступу пані Ольги. Навіть вчителі вже нудилися і не соромились в голос невдоволено бурмотіти.  Андрейчин не спромігся подати квінтесенцію інформації того часу, не надав цікавих фактів, а лише скаржився, що українцям не вдалося. Ну невже не було цікавих фактів, веселих чи героїчних ситуацій? Ну невже на плачах і нитті мають виховуватись наші діти? А де героїка того часу? Чому науковець не спроможний подати так інформацію, щоб присутнім аж дух захопило? Що вже тоді хотіти від інших, якщо голова наукового товариства імені Шевченка настільки примітивно виступає із оперуванням загальновідомих фактів?! Невже за два роки, поки влада тягнула резину, не можна було по-людськи підготуватися?

Довідка

Тернопільське таємне товариство учнівської молоді “Громада” почало діяти в січні 1863 року. Метою товариства було жити в чистоті моральній, добре вчитися в школі, знати історію рідного народу, літературу, ставати в обороні рідного слова, говорити всюди рідною мовою, допомагати бідним учням.Оскільки товариство було таємним, то збиралися на квартирах, які винаймали гімназисти. За часів Івана Пулюя “громадівці” винаймали кімнату на “піддашші” будинку, що сьогодні розташований на вулиці Листопадова,2 у Тернополі. Детальніша інформація – у виступі Ольги Збожної.








ЗА ПРИПИСОМ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ, ТЕРНОПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ОРГАНІЗУВАЛА МАСОВКУ
ЗА ПРИПИСОМ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ, ТЕРНОПІЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ОРГАНІЗУВАЛА МАСОВКУ
ЗВИЧАЙНО, ЦЕ ДОБРЕ, ЩО НА ВІДКРИТТЯ ПРИЙШЛИ УЧНІ. АЛЕ ЧОМУ Ж ВОНИ НАВІТЬ НЕ ЗНАЛИ КУДИ ЙТИ, НЕ ТЕ, ЩОБ ЧОМУ ЇХ СЮДИ ПРИВЕЛИ!
ЗВИЧАЙНО, ЦЕ ДОБРЕ, ЩО НА ВІДКРИТТЯ ПРИЙШЛИ УЧНІ. АЛЕ ЧОМУ Ж ВОНИ НАВІТЬ НЕ ЗНАЛИ КУДИ ЙТИ, НЕ ТЕ, ЩОБ ЧОМУ ЇХ СЮДИ ПРИВЕЛИ!
ВИКЛАДАЧ НАВЕРНУВ ПРАПОРОНОСЦІВ
ВИКЛАДАЧ НАВЕРНУВ ПРАПОРОНОСЦІВ

tovarystvo gromada ternopil_05

tovarystvo gromada ternopil_04

ПОКИ МАСОВКА ЧЕКАЛА НА БЮРОКРАТІВ, НАУКОВЦІ І ВИКЛАДАЧІ БАВИЛИСЯ В ЗДОГАДКИ, ЩО ЗОБРАЖЕО НА СТЕНДАХ
ПОКИ МАСОВКА ЧЕКАЛА НА БЮРОКРАТІВ, НАУКОВЦІ І ВИКЛАДАЧІ БАВИЛИСЯ В ЗДОГАДКИ, ЩО ЗОБРАЖЕО НА СТЕНДАХ

tovarystvo gromada ternopil_07

tovarystvo gromada ternopil_08

tovarystvo gromada ternopil_09

tovarystvo gromada ternopil_10

ГОЛОВНЕ В АКЦІЇ - ФОТО
ГОЛОВНЕ В АКЦІЇ – ФОТО
... І КВІТИ
… І КВІТИ

tovarystvo gromada ternopil_13
tovarystvo gromada ternopil_14

tovarystvo gromada ternopil_15

tovarystvo gromada ternopil_16

tovarystvo gromada ternopil_17
tovarystvo gromada ternopil_19

ПАНЕ ГУБЕРНАТОР - МАСОВКА ЗІГНАНА
ПАНЕ ГУБЕРНАТОР – МАСОВКА ЗІГНАНА
ЧИ БАЖАЄТЕ ВСІХ ПІД ЛІНІЙКУ ПОСТАВИТИ?
ЧИ БАЖАЄТЕ ВСІХ ПІД ЛІНІЙКУ ПОСТАВИТИ?
ЗА ХВИЛИНУ ДО ПОЧАТКУ ПРИГНАВСЯ З
ЗА ХВИЛИНУ ДО ПОЧАТКУ ПРИГНАВСЯ З “БІЛОГО ДОМУ” ГОЛОВНИЙ ОСВІТЯНИН ОБЛАСТІ – ПАН КРУПА
ПЕДАГОГИ СТОЯЛИ, ВІД НУДЬГИ ЗГОДОМ ПОЧАЛИ НЕВДОВОЛЕНО БУРМОТІТИ. НЕХАЙ ПОДЯКУЄ АНДРЕЙЧИН, ЩО ПОМІДОРИ ДОРОГІ ))
ПЕДАГОГИ СТОЯЛИ, ВІД НУДЬГИ ЗГОДОМ ПОЧАЛИ НЕВДОВОЛЕНО БУРМОТІТИ. НЕХАЙ ПОДЯКУЄ АНДРЕЙЧИН, ЩО ПОМІДОРИ ДОРОГІ ))

tovarystvo gromada ternopil_25

tovarystvo gromada ternopil_31

tovarystvo gromada ternopil_30

tovarystvo gromada ternopil_29

tovarystvo gromada ternopil_28

tovarystvo gromada ternopil_27

tovarystvo gromada ternopil_26

Кожному українцю при народженні будуть відкривати рахунок у банку на 1 млн. доларів

В ДНР решили установить духовность и начали борьбу с порочными женщинами