Обізнаний – отже, озброєний

Поділитися

У зв’язку з загостреною суспільно-політичною ситуацією в державі почастішали випадки анонімних телефонних повідомлень про замінування підприємств, установ і організацій, пошкодження яких може мати особливо тяжкі наслідки для населення. Більшість із вищезгаданих погроз були голослівними, однак останні події обумовлюють можливість вчинення реальних терористичних актів, насамперед у період новорічних і різдвяних свят. Відтак, громадянам необхідно пам’ятати, що їх безпека залежить не тільки від професіоналізму правоохоронців, а й від пильності та злагодженості дій кожного з них, особливо в умовах екстремальної ситуації. Враховуючи викладене, Управляння СБУ в Тернопільській області доводить до відома громадян правила поведінки в умовах загрози можливого вчинення терористичного акту.

Прес-група УСБУ в Тернопільській області
ПАМ’ЯТКА
щодо правил поведінки в умовах загрози
вчинення терористичного акту

Останнім часом у світі, а також Україні мають місце випадки, коли громадяни знаходять підозрілі предмети, які виявляються вибуховими пристроями. Такі предмети знаходять у транспорті, на сходових майданчиках, біля дверей квартир, в установах і громадських місцях. Як поводитися при їх виявленні? З чого почати?
Характерні ознаки, які вказують на можливу наявність вибухових пристроїв у підозрілому предметі:

• Підозрілі обставини появи предметів – сумок, пакетів, коробок, металевих і скляних ємностей тощо, залишених без догляду власниками в даному місці і в даний час;
• Підозрілі обставини появи щойно поштукатурених або свіжопофарбованих місць на стінах, свіжоскопаної ділянки землі або купи сміття на шляху проходження;
• Наявність у предметів характерного вигляду штатних боєприпасів, учбово-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів;
• Наявність очевидних деталей, які приводять вибухові пристрої (ВП) в дію (елементи живлення, тумблери, кнопки, таймери, проводи тощо);
• Прослуховування роботи годинникового механізму з підозрілого предмета;
• Наявність у предмета запаху бензину, газу, розчинника, а також інших хімічних речовин;
• Наявність електроприводів (антен, мобільних телефонів), світловоду, який мигтить або безупинно горить;
• Наявність диму, який виходить із предмета;
• Збільшена маса предмета (наприклад – коробка із-під цукерок, банка з-під кави, книга, записник тощо);
• Наявність у дверях (вікнах) будь-яких сторонніх предметів, закріплених до них шнуром, проводом або скотчем. Якщо виявлений предмет, на вашу думку, не повинен перебувати в цьому місці і видався вам підозрілим, не залишайте його без уваги.

Батьки! Ви відповідаєте за життя й здоров’я ваших дітей. Поясніть дітям, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або у під’їзді, може становити небезпеку для їхнього життя та здоров’я.
У разі виявлення вами залишених без нагляду речей у громадському транспорті опитайте людей, які перебувають поруч. Встановіть, кому належать або хто міг їх залишити. Якщо власника не встановлено, негайно повідомте про знахідку водієві та працівнику міліції. Не намагайтеся заглянути усередину підозрілого пакета, коробки, іншого предмета.
Не підбирайте кинутих речей, якими б привабливими вони не були: у них можуть бути закамуфльовані вибухові пристрої (у банках з-під пива, стільникових телефонах тощо). На вулиці не бийте ногами предмети, що лежать на землі.
При виявленні невідомого підозрілого предмета у під’їзді будинку опитайте сусідів. Можливо, він належить комусь із них.
Якщо власника не встановлено – негайно повідомте про знахідку у підрозділ МВС України за телефоном 102.
У всіх зазначених випадках: не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет; зафіксуйте час виявлення предмета; намагайтесь зробити все можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки; обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи МВС України (ви є важливим свідком). Не вживайте самостійно ніяких дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями, – це може призвести до їхнього вибуху, численних жертв і руйнувань.

Якщо вам стало відомо про підготовку чи вчинення злочину, теракт, що готується, негайно повідомте про це в органи Служби безпеки чи МВС України. Крім того, у цілодобовому режимі повідомляйте про факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, факти та наміри здійснення сепаратистської, терористичної, диверсійної, розвідувально-підривної діяльності.

тел. оперативного чергового УСБУ (067) 352-08-00
тел. довіри УСБУ (0352) 52-90-00

Новорічні запити тернополян

Тернопільська Вища футзальна ліга: перемоги фаворитів, бойова нічия Ниви і Колоса