Запити тернополян на курси валют

Поділитися

Щотижня українські користувачі задають Яндексу кілька сотень тисяч запитів про курси валют — наприклад, [курс гривні до рубля], [курс євро] або просто [курс валют], [курс нбу]. Близько 3,5 тисячі з них — із Тернопільської області.

Звісно інтерес українців до цієї теми залежить від ситуації з гривнею. Зазвичай що значніше змінення курсу (падіння чи зростання), то більше таких запитів надходить Яндексу.

На початку кризи у Криму та у перші тижні АТО, коли курс української валюти різко знизився, Яндексу задавали по 500‒600 тисяч запитів на тиждень зі словом “курс” — більшість із них про вартість валют. Інші сплески інтересу припали на дати переходу до гнучкого курсу гривні у лютому цього року і “розморожування” офіційного курсу НБУ у листопаді 2014-го. Багато запитів щодо валюти було й у дні мирних переговорів у Мінську, коли курс гривні виріс.

Більшість запитів про курси валют пов’язана із курсом гривні. До них входять і ті, у яких назва національної валюти не згадується, наприклад [курс долара] (тобто курс долара до гривні), [курс євро] тощо. Дві іноземні валюти фігурують лише у 10% запитів.

Найпопулярніші іноземні валюти у запитах користувачів із Тернопільської області — це долар США і російський рубль. Проте запитують про них у кілька разів рідше, ніж в інших регіонах країни.

Серед запитів, у яких використовують назву двох валют, найпопулярніша пара — це гривня-російський рубль. На третьому місці за даними на листопад ‒ грудень 2014 року — долар-рубль. Можливо, що так тернополяни реагують на різке падіння курсу рубля.

Інтерес до різних валют неоднаковий у різних регіонах України. В Тернопільській області набагато частіше, ніж в усіх інших областях країни, питають про польський злотий та про курс злотого до гривні.

Про які іноземні валюти йдеться найчастіше у запитах жителів Тернополя та області про курси валют (частка від усіх запитів цього типу, %):

Російський рубль (RUR) – 17,3
Долар США (USD) – 11,5
Польський злотий (PLN) – 6,7
Євро (EUR) – 4,9
Британський фунт (GBP) – 0,7
Китайський юань (CNY) – 0,4

Про які валютні пари йдеться найчастіше у запитах жителів Тернополя та області з назвами двох валют (частка від усіх запитів цього типу, %):

UAH – RUR – 38,7
UAH – PLN – 16,9
USD – RUR – 15,5
UAH – USD – 9,3
UAH – EUR – 4,5
USD – EUR – 3,4

За даними пошуку Яндекса, листопад ‒ грудень 2014

Как анархисты и комики 
вывели из кризиса исландскую столицу

Під чию дудку буде танцювати нардеп Тарас Пастух? (відео)