На тернопільському футболі невідомі заробили 23 тисячі фунтів в британській букмекерській конторі

Поділитися

УЄФА підозрює змову в Тернополі

2015-й рік в українському футболі почався зі скандалу. УЄФА підозрює, що календарний матч 17-го туру нашої першої ліги за участю тернопільської “Ниви” та її земляків з ФК “Тернопіль”, що відбувся 16 листопада 2014-го, був договірним.

Озвучив цю новину віце-президент ФФУ Володимир Мариновський. Крім того, він очолює в ФФУ комітет з етики та чесної гри, а також керує футбольною федерацією Тернопільської області. За словами Мариновського, в УЄФА всерйоз підозрюють, що матч у Тернополі було, щонайменше, дивним. По ходу матчу “Тернопіль” вів у рахунку (2:0), у другому таймі гравець “Ниви” Степан Рижук протягом чотирьох хвилин (на 62-й і 66-й) отримав дві жовті картки і залишив поле. А його партнери в меншості, програючи 1:2, примудрилися добитися нічиєї. 2:2 – підсумковий рахунок, а в ході матчу в одній з букмекерських контор в Англії було зафіксовано відразу п’ять великих ставок з Тернополя, які виявилися виграшними. На найбільшій був зірваний куш в 13 тис. фунтів, на інших – 10 тис. в цілому. Таким чином хтось заробив на цій грі 23 тис. фунтів, що за нинішнім курсом становить близько 600 тис. гривень. Мабуть, представники букмекерської контори, відчувши недобре, і повідомили про свої підозри в УЄФА, який жорстко бореться з “договорняками” по всій Європі.

Але, як кажуть, підозри до справи не пришиєш – потрібні вагомі докази. Як повідомив Мариновський, 15 січня футболісти “Ниви” та ФК “Тернопіль” виходять з відпустки, тоді й можна буде говорити про якусь перевірку фактів і обставин. Ясна річ, що всі гравці, тренери та керівники обох клубів зроблять здивовані очі: “Які договорняки? Все було по-чесному. Мало хто і на що ставив – ми не в курсі”. А кому ж захочеться за щиросерде визнання отримати тривалу дискваліфікацію? У Європі в таких випадках зазвичай підключаються правоохоронці, так як в законодавстві багатьох країн передбачена кримінальна відповідальність за участь в договірних матчах. Кілька років тому намагалися прийняти подібний закон і у нас, але далі реєстрації справа не пішла.

Як відомо, гральний бізнес в Україні заборонений, тому всі букмекерські контори, в яких ставки можна робити навіть в інтернеті, зареєстровані за кордоном. Цікаво, що протягом багатьох років букмекери побоювалися приймати ставки на матчі української першої ліги. “Дуже багато було договірних ігор, а ставками балуються не тільки футболісти, а й тренери, судді і навіть президенти клубів. Букмекери просто не хотіли ризикувати”, – розповів  колишній власник мережі букмекерських контор. Правоту його слів підтверджує і той факт, що в різний час у першій лізі вдалося довести договірний характер двох матчів: “Борисфен” – “Полісся” (1:2, квітень 2002 року) та “Карпати” – “Спартак” (2:1, березень 2006-го). У першому випадку результат матчу був анульований, клуби сплатили штрафи, а їх керівники дискваліфіковані до кінця сезону. У другому – обом командам було зараховано поразку. Не зміг довести свою невинність у європейських інстанціях і “Металіст”, який був викритий ФФУ у змові з “Карпатами” у квітні 2008-го року (4:0, перемога харків’ян). Оскільки в цій справі були показання свідків показники учасників матчу, то викрутитися харків’янам не вдалося – їх позбавили бронзових медалей, а також права грати в ЛЧ, повідомляє газета “Сєгодня”

Чи зуміють назбирати докази у випадку з тернопільським дербі? “Проведуть формальне розслідування, та й все”, – вважає екс-президент ПФЛ України Святослав Сирота.

uafootball-ukr.segodnya.ua

 

Набрав чинності Порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад художнього та артистичного персоналу

За начальника ДАІ внесли заставу у 10 мільйонів гривень