Найкращі результати торік показали рідні банки Порошенка, Яреми і Гонтарєвої

Поділитися

У 2014 році три банки продемонстрували вражаючі темпи зростання на фоні падіння банкового ринку, пише Юрій Вінничук у «Інсайдері».

«Міжнародний інвестиційний банк», який належить президенту України Петру Порошенку, тільки за три квартали 2014 наростив активи в півтора рази. За ростом активів банк Порошенка вийшов на четверте місце по всій банківській системі. Швидше, ніж МІБ, ріс тільки банк «Михайлівський», банк «Альянс» і «Розрахунковий центр».

7425e1b-uspihy-banku

При цьому, більша половина його активів номіновані у валюті. Портфель валютних депозитів фізичних осіб в МІБі виріс за рік на 25%, гривневих – на 47%. Хоча ставки по депозитам, як в доларах так і в гривні, одні з найнижчих по ринку.

«Авант-Банк» в 2014 році також став лідером за темпами приросту валютних депозитів – 50%, або на $17,6 млн. Портфель гривневих депозитів знизився на 3,6%.

«Авант-Банк» пов’язаний з колишнім генеральним прокурором Віталієм Яремою. Зокрема, один із співзасновників банку Олексій Савченко був помічником Яреми, коли той був депутатом. Сьогодні Савченко – депутат від БПП. Помічником голови правління банку в 2012 році був син Яреми – Валерій, який зараз очолює один з департаментів Державної реєстраційної служби.

На 18% до 441,4 млн грн зросли активи «Банку Авангард», який належить групі ICU, колишнім акціонером якої була голова НБУ Валерія Гонтарева. Прибуток цього банку в минулому році становив 14 млн грн.

Сьогодні група ICU наполягає на тому, що компанія немає відношення до Гонтаревої.

«З моменту заснування групи Гонтарева була одним з трьох рівноправних партнерів. Валерія Гонтарева, Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко володіли однаковою кількістю акцій холдингової компанії групи ICU. Напередодні свого призначення главою НБУ, а саме 16 червня 2014, Гонтарева продала свою частку у групі», – заявляє прес-служба компанії.

Найбільша динаміка відтоку валюти спостерігалася в банках з російським капіталом. Так з «ВТБ Банку» вкладники винесли за рік $273 млн, або 65% валютного депозитного портфелю. «Сбербанк Росії» втратив $730 млн (-56%), а «Промінвестбанк», що належить «Внешэкономбанку» – 38% валютних депозитів фізосіб.

Нацбанк протягом 12 місяців вивів з ринку більше 30 банків. Портфель гривневих депозитів в 2014 року в українських банках скоротився на 55 млрд грн – до 199 млрд грн. Валютних на – на $9 млрд.

Наші гроші

Стали известны подробности сенсационных требований Порошенко

Як Турчинов забороняв українським добровольцям наступати