Від продажу нерухомості тернополяни заробили більше 17 млн гривень

Поділитися

389036Доходи, отримані від операцій з продажу не частіше одного разу на рік житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки (не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину), не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.
Якщо ж протягом року було здійснено продаж більш як одного з таких об’єктів нерухомості або продаж іншого, не зазначеного в п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу України, об’єкта нерухомості, то одержаний дохід оподатковуватиметься за ставками, визначеними в п. 167.1 та 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України. У такому ж порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва.
Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено ст. 172 Податкового кодексу України.
Відтак з початку деклараційної кампанії мешканцями Тернопільщини до податкових інспекцій області подано 70 декларацій про минулорічні доходи, отримані від продажу нерухомого майна на суму 17,6 млн гривень.
Окрім цього, громадянами, які зобов’язані декларувати отримані доходи, подано 1220 декларацій. Зокрема, 764 декларації – про отримані доходи у вигляді спадщини на суму 65,1 млн грн, 32 декларації – про доходи від продажу рухомого майна на суму більш як 1,5 млн грн, 69 громадян відобразили доходи від здавання в найм нерухомого майна (крім земельної ділянки) в сумі 463,6 тис. грн, 13 декларацій подано мешканцями з метою декларування іноземних доходів резидентами на суму 36,1 тис. грн, решту декларацій на суму більше 2,4 млн грн подали громадяни, декларуючи інші доходи, з яких не утримано податок на доходи фізичних осіб.
Загалом до територіальних органів Головного управління ДФС у Тернопільській області громадянами подано 2932 декларації про майновий стан і доходи за 2014 рік на суму 87,1 млн грн, в тому числі 1712 декларацій – з метою реалізації права на податкову знижку.
Нагадаємо, що подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2014 році, слід до 1 травня 2015 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.
Відділ комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Лицарські бої відбулись у Тернополі (відео)

16 квітня – закінчується час для подання „компромісних” уточнених розрахунків