Писанки розмальовували у центрі зайнятості

Поділитися

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДля учасниць жіночого клубу «Берегиня», що діє при Бережанському районному центрі зайнятості, відома на Бережанщині із створення писанок.
– Тим, хто не обізнаний з секретами писанкового розпису, може здатися, що справа ця складна і під силу лише людям, які гарно малюють, – зауважила пані Олена. – Та не варто боятися. Спробуйте! І неодмінно досягнете успіху. Запам’ятайте: писанку пишуть не руки, а душа. Отож, найголовніше – розписувати яєчко з особливим, одухотвореним настроєм.
Майстриня захоплено розповіла про історію писанкарства, символічність орнаментів та елементів розпису, про послідовність виконання робіт. Її розповідь була пересипана старо-винними легендами та віршами, а в умілих руках тим часом народжувалась красуня-писанка.
Потім і жінки, присутні на заході, теж приєднались до цього величного дійства: малень-кими писачками за допомогою фарб та воску виводили символи-візерунки. Більшість робила це вперше.
Олена Різник також репрезентувала жінкам свою колекцію писанок.
– Сьогодні це мистецтво переживає своєрідний ренесанс, – сказала майстриня, демон-струючи власні роботи. – Нові фарби, нові техніки та матеріали. Усе це тільки збагачує бага-товікові традиції. Поряд із відомими здавна крашанками, крапанками, мальованками, драпа-нками сучасні майстри вдаються до різноманітних експериментів: викладають орнамент з бісеру, висушеного насіння, ниток…
Учасниці жіночого клубу «Берегиня» подякували пані Олені за майстер-клас і ще довго розглядали її мистецькі витвори і водночас тішилися писанками, виготовленими своїми ру-ками.

Тернополяни ознайомилися з проектом реконструкції бульвару Дмитра Вишневецького

Сергей Притула прямым текстом журналистку телеканала “Россия 1”