В умовах війни падіння ВВП на 7,5% не призведе до розвалу економіки України

Поділитися

K1GRU6OfVfoУкраїнський ВВП цього року впаде на 7,5%, тоді як минулого року падіння становило 6,8%. Ще швидше падатиме виробництво: на 10%. Такий прогноз озвучив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чимяо Фан, — передає новинна служба «Радіо Свобода».

Як стверджує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, невтішні прогнози Світового банку збігаються з очікуваннями інших експертів. Однак фахівець наголошує: обсяги падіння економіки близько 7% в умовах війни не є апокаліптичним сценарієм, адже могло бути значно гірше.

«Для країни в стані війни, яка пережила економічну і валютну кризу, такий показник падіння ВВП не є настільки критичним, щоб ми могли говорити про повний розвал системи. Восени минулого року аналітики прогнозували значно гірший розвиток подій, аж до повного розвалу української інфраструктури», — зазначає пан Юрчишин.

Він вказує на те, що минулого року український ВВП впав на 6,8% передовсім через втрату контролю над підприємствами частини Донеччини і Луганщини, які були окуповані сепаратистами. Так, за словами пана Юрчишина, падіння економіки Донеччини у 2014 році перевищило 30%, тоді як в решті регіонів воно було набагато меншим, аніж загальнодержавний обсяг падіння ВВП.

 

Де дивитися півфінал Ліги Європи “Наполі” – “Дніпро”?

29 травня у Тернополі відбудеться битва за честь