Борщів зі всіх сторін заростає борщівником

Поділитися

sS0ryf8e0akБорщів зі всіх сторін та із середини впевнено заростає борщівником, а це дуже небезпечна рослина, адже нажаль наші громадяни мали можливість в цьому переконатись минулими роками, цього річ ще не зареєстровано випадків важких опіків, але підходить час цвітіння коли рослина стає найбільш небезпечною.
Стебла, листя та квіти Борщівнику містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання, тому навіть одноразове торкання до Борщівника призводить до опіків. Сильні опіки можуть привести до омертвіння тканин. Особливо обережними треба бути дітям та людям, схильним до алергії. У них може розвинутися набряк Квінке, а це вже загроза життю. Якщо пухирі невеликі, краще їх не чіпати. Коли пухир продовжує рости, зверніться до лікаря. У жодному разі не змащуйте йодом, бо отримаєте подвійний опік а «на пам’ять» можуть залишитися темні пігментні плями. вони тримаються до шести місяців, а в тяжких випадках залишаються і на все життя.
Побачити цю рослину можна не тільки в лісах чи лісосмугах, є вона на виїздах із Борщова по вул. Нічлава до с.Пищатинці біля озера, напроти заправки «WOG» на Мушкатівку, на Цигани вдовж саду «Прометей», біля сміттєзвалища по Вовківській, на Мельницю-Подільську по узбіччю дороги вздовж саду с.Вовківці, а також по вул. Об’їздна до газоскладу і Петлюри вздовж потічка та інших. За межами населених пунктів активно розповсюджується біля свинокомплексу «Перейми». У зв’язку з цим, ми звертаємось до жителів краю бути обережними при безпосередньому перебуванні, біля рослин Борщівника. Оскільки він є небезпечним видом, то необхідно систематично проводити заходи по перешкоджанню його поширення: систематичне косіння; зрізування товстих коренів на глибині 8-12 см, на невеликих територіях можна застосовувати прополювання, тоді рослина знищиться повністю. Проте цей метод потребує значних сил, є небезпека ураження шкіри при контакті з нею. Для боротьби проти Борщівника ефективні також методи викопування, переорювання та скошування, важливо не дати йому відцвісти.
Незважаючи на регулярні щорічні попередження, розповсюдження даної рослини дійшло до тої міри, що потрібно протягом кількох років організовано проводити боротьбу з нею не виключено і застосовування хімічного методу.
Перед застосуванням хімічних засобів необхідне детальне дослідження особливостей території, погодження з місцевою владою, санітарною та екологічною службами. Тримайтеся подалі від заростей борщівника, щоб не отримати важких опіків.

Василь СТАХНІК, завідувач Борщівського міжрайонного відділу ДУ «ТОЛЦ ДСЕСУ», член координаційної ради РДА.

За добу в зоні АТО загинуло 8 українських бійців

Росія та Катар можуть втратити право на проведення Мундіалю