Бійця АТО хотіли оштрафувати за начебто втрачені речі

Поділитися

На «Гарячу лінію «Народного контролю» звернувся військовослужбовець Руслан Братанюк. Спочатку чоловік служив у зоні АТО, а після поранення опинився у Львівському військовому госпіталі. За те, що військовий не встиг списати бронежилет та інші речі, коли вирушив зі сходу на лікування, з нього почали вимагати штраф у понад 20 тисяч гривень.

Із демобілізованим військовослужбовцем журналісти «Народного контролю» зустрілися біля Тернопільської військової частини.

«Бронежилет, речовий мішок, каска, фляга залишилися у військовій частина на сході. Я не встиг їх здати, коли мене відправили до Львова, – пояснює ситуацію Руслан Братанюк. – Речі нікуди не зникли. Зараз настав час звільнятися, потрібно здати обхідний лист, а речова служба не хоче його підписувати його. За їхньою логікою: якщо я не здав речі, значить я їх загубив. Тепер від мене вимагають відшкодування за кожну річ. У сумі – 25 тис. гривень».

За словами чоловіка, він не раз звертався до офіцерів, щоб його речі списали згідно уставу, але безрезультатно.

«Я кілька разів телефонував друзям, які ще служать на сході. Хлопці знайшли і мій бронежилет, і каску. Намагаюся довести офіцерам, що я нічого не втрачав, а вони вимагають підтвердження старшини. Старшина також впирається. Як мені бути: віддати все, що заробив, та ще й з дому винести? Як мені вертатися додому, до дітей?», – говорить Руслан Братанюк.

Лише після втручання активістів «Громадського руху» у Тернопільській частині погодилися допомогти в військовослужбовцю.

«Військові повернулися зі сходу після демобілізації. Але виникла колізія – військова база, яка прийняла їхні речі на збереження, їх не переписала і не повернула. Вини на конкретному солдатові нема. Ми поспілкувалися з командуванням і домовилися, що воно вивчить цю ситуацію», – пояснив активіст «Народного контролю» Володимир Швайка.

Уже незабаром речі Руслана Братанюка справді знайшли.

«Нюанс полягав у тім, що військовослужбовець потрапив у госпіталь. Майно належним чином не здав. Можливо, проблема виникла, бо він мобілізований, а не контрактник, і не до кінця розумів, як має виглядати процедура здачі речей. Але все вирішилося. Я зателефонував командиру підрозділу частини на сході. Майно виявилося на місці, у його друзів, які здали речі», – повідомив т.в.о. командира військової частини 24-28 у Тернополі підполковник Валентин Козловець.

«Це загальна українська проблема. Дуже часто військовослужбовці через необережність втрачають видані їм речі. Але у цьому випадку речі були збережені і ситуація вирішилася за один день. «Народний контроль» і надалі допомагатиме бійцям АТО, які потрапили у складні ситуації», – резюмував активіст «Народного контролю» Анатолій Подковський.

В Стрию об’явилась Матінка Божа (фото, відео)

Як людям Порошенка дозволили “покерувати” в банку “Фінанси і кредит”