У складах сільських та селищних ТВК домінують представники певних політичних партій

Поділитися

vybory-(page-picture-large)За результатами проведеного аналізу оприлюднених складів сільських та селищних виборчих комісії, довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА помітили перевищення норм представництва членів комісії від однієї політичної партії в складах деяких сільських та селищних ТВК в Тернопільській області.
В газеті Тернопільської районної ради «Подільське слово» в номері від 18 вересня 2015 року було оприлюднено списки сільських та селищних комісій, проаналізувавши їх, було виявлено, що у складі Великогаївської сільської виборчої комісії Тернопільського району, шестеро членів виборчої комісії є представниками від однієї політичної партії – «Народний фронт». Це суперечить ч.3 ст.22 Закону України «Про місцеві вибори», яка говорить, що «суб’єкти подання кандидатур, зазначені у пункті 1 частини другої цієї статті (тобто, місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання), можуть запропонувати до складу відповідної територіальної виборчої комісії не більше ніж по дві кандидатури. Суб’єкти подання кандидатур, зазначені у пункті 2 частини другої цієї статті (тобто, зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративній одиниці місцева організація політичної партії), можуть запропонувати до складу відповідної територіальної виборчої комісії не більше ніж по одній кандидатурі». Тобто у складі однієї ТВК максимально може бути троє представників від одного суб’єкту подання.
У телефонній розмові голова Тернопільської районної виборчої комісії Галич Ганна Миколаївна, зазначила, що не може на даний час пояснити, чому у складі Великогаївської сільської виборчої комісії шестеро членів є представниками від однієї політичної партії і їй цю інформацію ще потрібно уточнити.

Проблема з формуванням сільських та селищних виборчих комісій ще не вирішена

Тарас Білан іде на вибори