У громадському транспорті Тернополя продовжують агітувати

Поділитися

Ternopil'_14.10.2015_Marshrutka№6_1Довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА 13-14 жовтня в маршрутних таксі № 6 міста Тернополя зафіксував розміщення агітаційних матеріалів від трьох кандидатів у депутати до міської ради.

Громадянська мережа ОПОРА в Тернопільській області уже повідомляла про розміщення агітаційних матеріалів на зовнішній поверхні громадського транспорту від місцевої організації політичної партії «Воля», а також зверталась до правоохоронних органів з відповідною заявою. Проте, як свідчить наше спостереження, кандидати продовжують порушувати Закон України «Про місцеві вибори».

Довготерміновий спостерігач зафіксував агітацію у маршрутному таксі від трьох кандидатів у депутати Тернопільської міської ради – Віталія Мариновського («Блок Петра Порошенка «Солідарність»»), Олега Нитки («Об’єднання Самопоміч»), а також наліпку з символікою «Радикальної партії Олега Ляшка» та написом «Радикальний Вінярчик», що фактично вказує на кандидата від цієї організації – Геннадія Вінярчика.

За словами спостерігача, в багатьох автобусах № 6 за маршрутом: мікрорайон Новий світ-Залізничний вокзал-Автовокзал, розміщена аналогічна агітація. Варто зазначити, що вищезгадані кандидати балотуються по виборчому округу №17, куди входить частина  вулиць мікрорайону Новий світ. ОПОРА знову буде звертатись в правоохоронні органи із заявою про порушення п.6 ч.9 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори», який «забороняє розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та  всередині транспортних засобів громадського користування». А також, оскільки на цих агітаційних матеріалах не було вказано замовника та установу, що здійснила друк, його тираж та інформацію про осіб, відповідальних за друк, то це суперечить ч.2 ст.56 ЗУ «Про місцеві вибори», яка забороняє розповсюдження таких матеріалів.

Варто додати, що ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначає, що «порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Таке саме порушення здійснене підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст. 212-13, цього ж Кодексу, вказує, що «виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». За розповсюдження аналогічних матеріалів агітації, тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

“Самопоміч” і “Свобода” у Тернополі розпочали війну компроматів

Колишньому начальнику Тернопільського гарнізону присвоєно звання генерал-майора