Чи дозволить впровадження державного фінансування політичних партій подолати політичну корупцію в Україні?

Поділитися

2PvPZYFsWKc15 грудня громадські активісти, журналісти та політики взяли участь у обговоренні закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції” під час круглого столу в конференц-залі готелю “Тернопіль”.

Віктор Таран, співавтор закону та голова Центру Політичних Студій та Аналітики, навів приклади впровадження подібного закону вже у 53 країнах світу. “Вперше закон був прийнятий в Україні у 2003 році, але не був опублікованим, тому не увійшов в силу. У жовтні цього року він був знову прийнятий в цілому та діятиме з 1 липня 2016 року”, – додав він.

Рівень довіри населення до політичних партій в нашій країні становить близко 3-5 %, через що мало з них проходять кілька виборчих циклів. Згідно вищезгаданого закону, розподіл фінансування для політичних партій здійснюватиметься відповідно до кількості виборців, які проголосували за певну партію на попередніх виборах. З метою запобігання створення “штучних” партій, встановлений прохідний бар’єр – 2%.

“Депутати Верховної Ради внесли свої поправки і збільшили максимально допустиму суму внеску за рік на баланс політичної партії – тепер він становить 800 мінімальних заробітніх плат від юридичних осіб та 400 – від фізичних. Проте, їхній план не спрацював. Кожен, хто вносить певну суму, буде ретельно перевірятися податковою, тому не вдасться приховати справжнє джерело фінансування. Нести відповідальність за порушення партією закону буде персонально її голова”, – зазначив Віктор Таран.

Політичні партії повинні подавати щоквартальний звіт із детальним описом надходжень та їх джерел і видатків. А покарання за невиконання вимог закону передбачене таке: за недостовірний звіт – штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; за здійснення внеску від особи, яка не має на те права – штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та із спеціальною конфіскацією. За повторне порушення закону покарання стає жорсткішим.

У разі злиття партій, кількість голосів громадян, а отже і фінансування, відданих на користь двох, не сумується. Таким чином, партія, яка була поглинута іншою, втрачає свою долю.

Представники політичних партій “БПП “Солідареність”, фракції “Батьківщина” та об’єднання “Самопоміч” висловили свою підтримку прийнятому закону. Вони погодились, що завдяки цьому нова політична система стане менш корупційною та бюрократичною.

Рустам Ергешов, голова громадського руху “Активна громада” та “Прозорі ради” у Тернопільській області, зазначив, що перед громадськими активістами постали нові завдання. “Тепер, нам потрібно докласти усіх зусиль, щоб детально пояснити населенню те, як це допоможе переконати народних депутатів діяти в інтересах громади та зменшити корупцію ”, – заявив він.

На завершення, усі учасники круглого столу висловили сподівання на те, що закону будуть дотримуватися усі. Громадські активісти продовжуватимуть моніторинг діяльності представників політичних сил відповідно до законодавства, а депутати – переконалися у значимості нововведення та заявили про повну його підтримку.

Bdk0Bgr4ClU

Філателістична виставка “Права людини” відкрилась у Тернополі

Поїзд насмерть збив чоловіка на Волині