У Тернополі закликають створювати ОСББ

Поділитися

IMG_0101Громадська спілка «Рада голів ОСББ м. Тернополя» в рамках проекту Інституту розвитку міста та Громадянська мережа ОПОРА 13 грудня провели збори для мешканців будинків №№ 7, 9, 11 по вул. Чалдаєва щодо створення ОСББ у цих будинках.
Голова громадської спілки голів ОСББ, Сергій Лупак, розповів, що таке ОСББ, які його переваги і що об’єднання співвласників дасть жителям. На прикладах уже діючих ОСББ показав, що можна не тільки тримати будинок охайним, а й заробляти гроші. Адже, якщо кошти, які залишаються на рахунку, поставити на депозит, то можна отримати додатковий прибуток на утримання будинку.
«Громадяни, які мають у приватній власності квартиру, є одночасно співвласниками будинку. Отож, при створенні ОСББ, керування будинком перейде у ваші руки. Ви самі зможете вирішувати, хто буде обслуговувати ваш будинок, наймати працівників, а також приймати рішення про те, що в першу чергу потрібно полагодити чи замінити. Також кожен мешканець буде мати право перевірити, на які саме потреби пішли кошти. А зараз ми сплачуємо чималі суми ЖЕКу і не завжди бачимо результат», – сказав Сергій Лупак.
Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, наголосив: «Ми повинні змінити свій менталітет і перестати думати, що хтось має щось зробити за нас. Крім того, набув чинності Закон України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку», за яким з 1 липня 2016 року усі будинки повинні або створити ОСББ і взяти самоврядування в свої руки, або їм нав’яжуть свого підрядника».
Також ішлося про те, що діє державна та місцева програма кредитування, якою вже скористалися будинки у Тернополі для покращення енергоефективності.
Усі присутні наостанок отримали від представників ОПОРИ листівки, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», я також вичерпні відповіді на запитання, які виникали в процесі обговорення.

“Тернолянка” здобула бронзу у першому зимовому кубку України з футболу серед жінок

Замість ялинки – зимовий букет