Як “смітять” грошима тернопільські політики і партії

Поділитися

gro
Остаточні фінансові звіти партій та кандидатів у мери на останніх місцевих виборах , то вони мали бути подані в ТВК не пізніше 1-го листопада. 4 листопада вони були опубліковані на сайті Тернопільської міської ради.
Щодо звітів партій: подано 12 остаточних звітів з 18-ти (як і проміжних). Порушниками знову стали: «Громадянська позиція», «Нові обличчя», «УКРОП», Українська галицька партія та Соціально-Християнська партія. Радикальна партія Олега Ляшка не подала остаточного звіту, хоча подавала проміжний. А от партія «Республіка», що не подавала проміжного звіту – подала остаточний.
Звіти не лише по формуванню, а й по витратах виборчого фонду знову ж таки присутні лише в 5-ти партій з 12: ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Народний контроль», «Республіка» та «Сила людей» (БПП, «Воля» та «Патріот» які минулого разу звітували про витрати, цього разу не прозвітували).
Найбільше, в підсумку, витратила Свобода (а не Самопоміч як за проміжними звітами) – 1 554 882 грн, друге місце – БПП – 1244881; третє – Самопоміч (754250), четверті – Добрий самарянин – 132 000 грн; п’яті – Народний контроль – 128 560, шості – Солідарність правих сил – 50 727 грн; «Республіка» – 42 584 грн, Батьківщина – 40 072, Сила людей – 18980, Воля – 13 100, патріот – 5790, Народний рух України – 1400.
В загальному 12 політичних партій витратили на передвиборчу агітацію 3 987 226 грн. Найбільшими статтями витрат залишається друг агітаційних матеріалів та використання ЗМІ.
З кандидатів в мери цього разу звіти подали 6 кандидатів (до попередніх приєднався Муц). Звіт мера Тернополя Надала так і залишився з прочерками; Ландяк цього разу обігнав навіть Вонса і витратив на передвиборчу агітацію 523 674 грн.( це кошти місцевої організації партії). Вонс залишається другим – 460 000 власних коштів. Наступний – Муц (113 000 теж з власної кишені). Четвертий – Ратушняк – 83 380 теж з власної кишені. Півторак витратив 50 000 грн (11 тис своїх і 39 добровільних внесків (не зазначено від кого вони!)). Разом 6-ро кандидатів в мери витратили 1 230 054 грн. Майже половина цієї суми була на витрачена на агітацію в засобах масової інформації.
Що дивно – в жодного кандидата чи партії немає деталізованого звіту – про перерахування кожної окремої суми з відзначенням одержувача, призначення платежу і т.д., так само як і не розшифровані добровільні пожертвувачі. Можна сказати що жоден звіт не відповідає повністю вимогам, прописаним у ЗУ «Про місцеві вибори».

****

Огляд проміжних фінансових звітів у Тернополі
Лише 12 з 18 партій та п’ятеро претендентів на крісло міського голови вчасно подали проміжні фінансові звіти до ТВК.
Лише четверо кандидатів – Ігор Вонс (балотується від БПП), Петро Ландяк (Громадянська позиція), Святослав Півторак (Радикальна партія) та Михайло Ратушняк (Батьківщина) – здійснювали офіційні витрати з виборчих фондів.
Нинішній мер, свободівець Сергій Надал, подав «нульовий» звіт. Офіційних надходжень до його фонду не було.
Решта учасників мерських перегонів не спромоглися вчасно передати до ТВК свої проміжні фінансові звіти.
Ситуація з партіями дещо краща. З 18-ти зареєстрованих на місцевих виборах партій 12 подали фінансові звіти. Порушують закон, ухиляючись від звітування, «Громадянська позиція», «Нові обличчя», «Республіка», «УКРОП», Соціально-Християнська партія та «Українська Галицька партія».
Серед тих партій, що все ж подали звіти, БПП “Солідарність”, Сила людей, Радикальна партія Олега Ляшка, Воля, Партіот та Народний рух України показали витрати на передвиборчу агітацію. Решта партій подали лише звіт про формування виборчого фонду.
Відповідно до частини першої статті 72 Закону виборчий фонд місцевої організації партії формується за рахунок власних коштів місцевої організації партії, внесків кандидатів, а також добровільних внесків фізичних осіб.
Власними коштами місцевої організації партії можна вважати кошти, які отримав місцевий осередок із центрального офісу, від партійців, що не балотуються тощо. Партія не звітує про джерела надходжень цих коштів.
Що ж стосується внесків кандидатів та добровільних внесків фізичних осіб, то представники партій схильні плутати ці поняття.
До прикладу, ряд офіційно зареєстрованих кандидатів від БПП “Солідарність” офіційно вклали у кампанію по 13 000 грн., і ці кошти чомусь показані, як добровільні внески фізичних осіб, а не внески кандидатів. Цікаво, що 42-ох пожертводавців президентської партії, 14 живе за однаковою адресою.
Та ж ситуація зустрічається і у звіті про формування виборчого фонду ВО «Свобода» – внески ряду кандидатів віднесені до категорії добровільних пожертв фізичних осіб. Також серед “благодійників” є працівники прес-служби ТМР.
Майже всі партії подавали лише звіти про формування виборчого фонду, але не подали звіт по витратах на передвиборчу кампанію, хоча згідно з статтею 71 Закону України «Про місцеві вибори» за 5 днів до голосування кандидати в мери та місцеві організації партій повинні подати проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів в ТВК.
У разі неоприлюднення або ж порушення строків оприлюднення фінансових звітів винних осіб чекає штраф у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн). Про це йдеться у ст. 212-20 Кодексу України про адміністративні правопорушення.Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1190 грн) і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190 – 1700 грн) за ст. 212-15 КУПАП.
Незважаючи на санкції, партії та кандидати не поспішають звітувати про свої виборчі витрати. Одна із причин – бездіяльність органів влади, уповноважених реагувати на порушення (а це і органи внутрішніх справ, і виборчі комісії).
Нагадаємо, нинішні місцеві вибори – перші в українській історії, під час яких партії зобов’язані звітувати про свої передвиборчі фінанси до виборів. Раніше така практика існувала лише на виборах до Верховної ради.

Київське “Динамо” вперше за 16 років вийшло у плей-офф Ліги Чемпіонів

Ірина Білик стала вдруге мамою