Інтелігенція, релігієзнавці та краєзнавці Тернопільщини розпочали акцію зі зняття анафеми з гетьмана Мазепи

Поділитися

Директору Українського інституту
національної пам’яті В’ятровичу В.М.

Шановний Володимире Михайловичу!

mazepaПонад три століття леґендарна постать української історії та державотворення залишається не реабілітованою жертвою політично-релігійних репресій російського самодержавства. Ще далекого 1708 року, за наказом російського царя Петра І, у зв’язку з переходом на бік шведського короля Карла XII під час Великої Північної війни, Російською православною церквою було накладено анафему на гетьмана Війська Запорозького Івана Мазепу.
У несправедливості та політичній вмотивованості таких дій немає сумнівів у нікого з церковних та світських діячів цивілізованого світу, окрім Росії. Українські церкви – Українська Православна Церква Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква, Українська Греко-Католицька Церква не визнають цю анафему і продовжують служити молебні за упокій душі Мазепи. Лише УПЦ (МП), опираючись винятково на позицію та інтереси Москви, відмовляється засудити вказаний ганебний факт, – скасувати анафему та повернути чесне ім’я Івану Мазепі, який, до речі, власними коштами допомагав православним парафіям та монастирям.
Відтак, постать гетьмана, й досі залишається одним із атрибутів російської пропаґанди на шкоду інтересам України, як збірний образ – «зрадника» та «колабораціоніста». Відмовки Московського патріархату про те, що працює відповідна комісія, і вона розгляне це питання, коли навколо нього вщухнуть політичні суперечки, ми чуємо ще від 2009 року.
Після анексії Криму Росією та початку військової аґресії проти нашої країни дане питання, на наше глибоке переконання, є не менш значущим і символічним для українського народу так само і декомунізація України, ідеологом та провідником якої виступив очолюваний Вами Інститут національної пам’яті.
Виходячи із значимості постаті Івана Мазепи для історії українського народу, Тернопільська організація Української асоціації творчої інтелігенції «Світ культури», Тернопільська обласна організація Української Асоціації релігієзнавців і Тернопільська обласна молодіжна організація «Асоціація краєзнавців-енциклопедистів Тернопільщини» просять Вас особисто та в очолюваного Вами Інституту національної пам’яті інституційної, організаційної та інформаційної підтримки у започаткуванні кампанії, з вимогою до УПЦ (МП) засвідчити відданість інтересам України, негайно знявши неканонічну анафему з гетьмана, щоб вшанувати його героїчну постать у молитвах, в ім’я правди, патріотизму і незалежності нашої Батьківщини.

З повагою,
Голова Правління Тернопільської
організації Української асоціації
творчої інтелігенції «Світ культури» Уніят В. Б.
Голова Тернопільської
обласної організації
Української Асоціації релігієзнавців Стоцький Я. В.

Голова Правління Тернопільської
молодіжної організації «Асоціація
краєзнавців-енциклопедистів
Тернопільщини» Левицький В. О.

Державне агентство водних ресурсів просить підтримки в українців

Земельна комісія відкинула корупційну ідею надалівської більшості (відео)