Команда “Чистих вишів” звітує про перші 5 місяців своєї роботи

Поділитися

1610098_1682686088636161_1603461883551519707_n (1)Протягом серпня-грудня 2015 року «Чистим вишам» вдалося провести ряд просвітницьких кампаній, вирішити безліч локальних проблем студентства та змінити нормативно-правову базу у сфері вищої освіти, а також домогтися звільнення університетських корупціонерів.
Антикорупційна кампанія «Чисті виші» розпочала активну діяльність з початку серпня 2015 року. Зазвичай, неурядові організації та ініціативи витрачають певну кількість часу на вироблення командного духу, спільних стратегій та плану дій. Нашій команді за цей короткий термін вдалося не лише досягнути бажаних результатів та відзначитися ефективною діяльністю, але й збільшити свою чисельність: тепер «Чисті виші» об’єднують п’ятнадцятьох активістів у Києві та Харкові.
Просвітницька діяльність. У контексті низької правосвідомості українського суспільства, важливо усвідомлювати необхідність просвітницької діяльності зі студентською аудиторією. Адже для того, аби захищати свої права, їх потрібно для початку знати. З цією метою «Чисті виші» випустили низку методичних матеріалів про права студентів: картку прав студента, пам’ятку студентам, які є членами профспілки про їх профспілкові права, покликання, завдання та обов’язки профспілки, а також «читанку для студентів».
В рамках безпосередньої просвітницької діяльності наша команда організувала 5 тренінгів, де студенти могли почути вичерпну інформацію про свої права, механізми їх захисту та методи боротьби з корупцією у ВНЗ. Протягом цього часу ми стали учасниками більш як десяти всеукраїнських та міжнародних студентських форумів, наприклад, фестивалю соціальних ініціатив «Ucraizians» у Запоріжжі та Чернівцях. Наші активісти постійно проводили та проводять роз’яснювальну роботу для лідерів студентського самоврядування ВНЗ України та членів студентських профспілок. А найбільш масштабною подією для нас у минулому році став організований нами разом із Transparency International Ukraine перший всеукраїнський студентський антикорупційний форум, який відбувся 28 листопада у Києві. В рамках всіх вищезазначених подій нас почули більш ніж 2 тисячі студентів з усіх регіонів України.
Практична діяльність. Першою результативною ініціативою в рамках безпосередньої боротьби стала наша кампанія по очищенню студентських гуртожитків від наявних корупційних схем. Протягом майже півроку експерти та активісти «Чистих вишів» надавали постійну допомогу студентам у вирішенні їх локальних проблем, а також самостійно займалися боротьбою із корупцією та порушенням прав студентів у вишах Києва, Харкова, Чернівців, Острога, Львова та інших міст. Детальніше із нашою діяльністю за цей час можна ознайомитись, прочитавши матеріали на нашій веб-сторінці http://mitla.org.ua/uk/news.html.
Результати. З ініціативи «Чистих вишів» Міністерство освіти та науки випустило 2 листи-роз’яснення щодо діяльності студентських профспілок та роботи гуртожитків, які по суті стали новими нормами права для української вищої освіти. Завдяки нашій діяльності було звільнено двоє корупціонерів з НПУ імені Драгоманова, в одному випадку відкрито кримінальне провадження (щодо колишньої директорки Інституту розвитку дитини Ірини Загарницької). Завдяки роботі нашої команди у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 3474, прийняття якого покладе край «профспілковій мафії» українських вишів та допоможе низовій самоорганізації студентів у боротьбі за свої права.
За весь час нашого існування ми створили близько 15 авторських відеороликів (доступні для перегляду на нашому каналі у YouTube) та півсотні авторських матеріалів.
Таким чином, за піврічний термін своєї діяльності наша команда не лише спромоглася вирішити безліч локальних проблем, але й перейти до вирішення причин цих проблем, змінюючи вітчизняну нормативно-правову базу.
Підсумовуючи результати роботи, менеджера кампанії Марія Симонова зазначає, що боротьба проти корупції в системі вищої освіти в Україні наразі вкрай важлива, оскільки ВНЗ – це перше місце, де ми самостійно вчимося давати та брати хабарі, жити, так би мовити, за “простими правилами”. Кампанія “Чисті Виші” розпочала з найголовнішого – актуалізації проблеми корумпованості вітчизняної освіти та підняття суспільного резонансу.
Наразі команда «Чистих вишів» з посиленим ентузіазмом приступила до реалізації нових та поточних проектів. У цьому році ми плануємо завдати нищівного удару по корупційним схемам в українських вишах, а головне знаємо як це зробити. Отож, досягнення кінцевої мети – не за горами.
Запрошуємо Вас до співпраці! Ви можете відслідковувати наші новини на сайті http://mitla.org.ua/ та на нашій сторінці у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/chstivyshiukraine/?fref=ts .
Також Ви можете отримати будь-яку інформацію стосовно нашої діяльності, звернувшись до прес-секретаря кампанії Романа Лексікова за номером телефону +380937228179, або на електронну скриньку chystivyshi@gmail.com

 

У Хоростківському ліцеї “проблемного учня” записали в секцію важкої атлетики

Як відзначають Маланку на Тернопільщині (відео)