Епідемія грипу завершилася: у жодній з областей рівень захворюваності не перевищує епідемічні пороги

Поділитися

KOB_0925-860x645Міністерство охорони здоров’я України офіційно повідомляє про завершення епідемії грипу в Україні. «Хочемо вас проінформувати про офіційне завершення епідемії грипу та ГРВІ в Україні. Підставою для цього став аналіз захворюваності за минулий тиждень, який показав нам, що в жодній з областей нашої держави пороговий рівень захворюваності населення не перевищує так звані епідемічні пороги»,  – заявив Святослав Протас, в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України. Водночас, зазначив він, поки що у 36 адміністративних територіях і 6 містах зберігається підвищений рівень захворюваності, у зв’язку з чим поки що продовжать обмежувальні заходи у 56 навчальних закладах.

Як нагадав Святослав Протас, цього року епідемія грипу тривала 4 тижні і забрала життя 329 осіб. «Аналіз причин такої високої смертності свідчить про байдуже ставлення людей до свого здоров’я. Практично всі летальні випадки – це громадяни, які не були щеплені і пізно зверталися за медичною допомогою», – підкреслив в.о. голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головного державного санітарного лікаря України. Він додав, що в Україні рівень охоплення населення щепленнями проти грипу щороку становить менше 1%, у той час як у Європі – понад 30%. Він зазначив, що для уникнення подібної ситуації у МОЗ вирішили впродовж цього року провести обов’язкові профілактичні щеплення проти грипу для осіб з груп підвищеного ризику – зокрема, із груп підвищеного медичного ризику та підвищеного епідемічного ризику.  «До цих груп відносяться особи з високим ризиком клінічних ускладнень – це люди із супутніми хронічними патологіями дихальної системи, серцево-судинної системи, нирок, хворі на інші хронічні захворювання; це особи, старші 60, вагітні жінки. До груп епідемічного ризику відносяться працівники медичної сфери, освіти, торгівлі і транспорту», – нагадав пан Протас. Відповідальними за їхню вакцинацію будуть керівники підприємств із зазначених сфер, а також місцеві органи виконавчої влади. «Це буде пріоритетний напрямок для нашої країни – оголосити вакцинацію і простежити її результати: простежити напруженість імунітету,  простежити, як цей імунітет змінюється протягом часу. Такі засоби у закладів охорони здоров’я та санепідемслужби у нас є», – зазначив Роман Родина, в.о. керівника ДЗ «Український центр із контролю й моніторингу МОЗ України». Особливий акцент планують зробити на вакцинацію осіб похилого віку – рівень охоплення вакцинацією осіб  старше 60 років планується довести до 75%.

За результатами вірусологічного моніторингу, під час останньої хвилі грипу превалював штам АH1N1 – той самий, що викликав пандемію у 2009 році. «82% померлих померли саме від вірусу грипу А-H1N1 пандемічний», – розповів Роман Родина. Він додав, що наразі у ВООЗ вірус досліджують на мутації, яких він міг зазнати з 2009 року. За його словами, цьогорічні дані ВООЗ щодо захворюваності на грип у Європі свідчать про те, що цього разу хвиля епідемії рухалася зі сходу на захід, а не із заходу на схід, як це було у попередні роки. «Цим можливо можна пояснити, що Україні в числі перших зареєструвала високий рівень захворюваності та смертності», – зазначив пан Родина. Епідемію у європейських країнах також спричинив штам грипу А-H1N1 пандемічний, за винятком західної Європи, де до 40% превалював грип вірусу В, та Туреччини, для якої характерним штамом був H3N2.

Роман Родина зазначив, що перша хвиля епідемії грипу та ГРВІ наразі завершилася, проте експерти не виключають виникнення другої хвилі. «А це значить, що дуже актуальна вакцинація, насамперед для зазначених груп ризику. Єдиний шлях попередити захворювання, і це також підтверджує ВООЗ – це вакцинація», – підкреслив він. Святослав Протас зі свого боку нагадав, що вакцинуватися від грипу та ГРВІ можна як заздалегідь, так і в період підвищеної захворюваності. Імунітет після щеплення починає вироблятися із 5 дня, остаточно формується на третьому-четвертому тижні і зберігається протягом року.

Чи потрібен Тернополю верблюд за 110 тисяч гривень?

У Довжанці впіймали злодіїв, які знищували пилораму за наказом голови колгоспу (відео)