100 днів роботи Тернопільської обласної ради під проводом гінеколога

Поділитися

Сьогодні голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук провів наполеонівську прес-конференцію. Чиновник найвищого виборного органу Тернопільщини розповів пресі як напрацювався за три місяці. Те, що тої роботи ніхто не помітив з пересічних жителів – то нічого. Головне – телекартинка. Так працює уся команда нардепа Романа Заставного ( чого лишень варте псевдоопозиційне яйценосіння Олега Барни у парламенті)…

ovcharyk2Віктор Овчарук не розповідав, що задовго до виборів він знав, що стане головою обласної ради. Для цього Роман Заставний домовився з бютівцем Василем Древляним про передвиборчі  преференції для Овчарука у рідному Борщівському районі. Сильних кандидатів тимошенківці там не висунули і Овчарук таки пропхався до облради від Блоку Петра Порошенка аж дванадцятим. А далі було справою техніки вгамувати бажання аграріїв посидіти ще в кріслі голови облради.

ovcharyk4На сьогоднішній прес-конференції Овчарук виглядав так, ніби команди заступників не має. Ні Деревляного, ні Крупи було через “завантажений графік”. Хоча, насправді, відомо, що усе керівництво облради страждає хєрнею дурницями, освоює гру в карти на комп’ютері в онлайні і мріє хапнути аптечну мережу області.

ovcharyk5Гінеколог Овчарук розчарував сьогодні журналістів. Віктором Вікторовичем лихоманило, голос сів і взагалі, за годину спілкування не подав жодної новизни за свою “наполеонівську стоднівку”. Коли ж журналісти докопувались до суті, Овчарук відверто з’їжджав з теми, зізнаючись, що питанням не володіє, бо цим займається якийсь департамент в ОДА, хтось в облраді, але тільки не він. Можливо, голова обласної ради нервувався через присутність колишнього єдиноцентриста і бютівця, а нині свободівця Олександра Башти, який козиряв ще й посвідченням журналіста. Проте, дії депутата-свободівця скоріше дратували присутніх, ніж викликали повагу. Здавалось, януківсько-кучмівські часи давно минули, Олександр Башта ніде й дня не працював у ЗМІ… Та й свободівці, яких він представляє, ганебно сховали із партійного сайту передвиборчу програму 2009 року, не виконавши за ШІСТЬ років жодної передвиборчої обіцянки!

ovcharykРятувало Овчарука те, що читав з папірчика, який перед зустріччю добряче відкоригували. Чи то прес-служба правила, чи то Омелько сам вносив зміни (так поза очі називають голову облради продвинуті театрали “білого дому”, які пам’ятають геніального Мирослава Коцюлима у ролі Омелька ).

Що собою являє Овчарук – можна побачити із відеозапису прес-конференції.

Схожим на нинішнього Омелька був Анатолій Жукінський, але його хоч до преси не пускали…

Офіційно

 «100 днів роботи Тернопільської обласної ради шостого скликання. Перші підсумки»

За короткий термін – на першому пленарному засіданні І сесії створено дієву більшість. Обласна рада активно працює, приймаючи необхідні для краю рішення.

За сто днів новообраної Тернопільської обласної ради шостого скликання проведено дві сесії обласної ради – 5 пленарних засідань. Прийнято 133 рішення.

Депутати затвердили 10 програм:

–  обласну цільову соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2018;

– обласну комплексну програму соціальної підтримки малозахищених верств населення  “Турбота” на 2016-2020 роки;

– обласну  програму забезпечення функціонування Тернопільської обласної  експериментальної  комплексної  школи  мистецтв  імені  Ігоря Герети на 2016-2020 роки;

–  обласну цільову програму підвищення рівня мобілізаційної готовності та сприяння здійсненню мобілізації на території Тернопільської області у  2016 році;

– комплексну програму розвитку агропромислового комплексу Тернопільської області на 2016-2020 роки;

–  обласну програму співпраці з закордонними українцями  на період  до 2017 року;

–  обласну програму “Молодь Тернопільщини” на 2016-2020 роки;

–  програму збереження культурної спадщини тернопільської області на   2016-2020  роки;

– програму  розвитку туризму в Тернопільській області на 2016-2020  роки;

– обласну програму індивідуального житлового  будівництва на селі “Власний дім” на 2016-2020 роки.

Затверджено  Стратегію розвитку Тернопільської області на період  до 2020 року    та план заходів з реалізації  Стратегії розвитку Тернопільської області на період. Це дало можливість  безперешкодно  у 2016 році  та  у  наступних роках реалізовувати проекти за  кошти  державного фонду регіонального розвитку.

У перший робочий день нового 2016 року затверджено  обласний бюджет   на  2016  рік. Уже  кілька разів вносилися зміни до обласного бюджету.

Обласна рада задекларувала одні із найважливіших принципів своєї роботи – повна відкритість і прозорість.

Відбулися публічні звітування  перед громадою та депутатами головних розпорядників коштів обласного бюджету за 2015 рік. Ця практика триватиме і надалі.

Ведеться он-лайн трансляція сесійних засідань.

  1. СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Слід зазначити, що новообрана обласна рада приділяє значну увагу питанням соціального захисту населення, надання допомоги учасникам АТО, їх сім’ям та вирішенням їх проблемних питань.

Саме з цією метою у новому складі Тернопільської обласної ради утворено окрему постійну комісію обласної ради, яка безпосередньо займається вирішенням питань учасників АТО – комісія з питань соціального захисту населення та учасників АТО і членів їх сімей.

Протягом грудня 2015 – березня 2016 року прийнято 6 рішень Тернопільської обласної ради з питань соціального захисту населення, учасників АТО та членів їх сімей.

У січні 2016 року обласна рада внесла зміни до Програми підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, та членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції на 2015-2019 роки,  відповідно до яких збільшено фінансове забезпечення виконання заходів програми із 6, 3 млн.грн. до 8 млн. грн. коштів обласного бюджету.

Першочерговим на І етапі є виконання заходів щодо матеріальної підтримки членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції, визначення соціально-побутових потреб осіб, які брали участь в антитерористичній операції.  На зазначені заходи тільки до 2017 року передбачено виділити 6,65 млн.грн.

Рішенням обласної ради від 3 березня 2016 року № 131 цю програму доповнено також заходами, які передбачають надання дітям із сімей учасників АТО, які навчаються на платній формі навчання у комунальних навчальних закладах обласної ради, компенсації вартості їх навчання за рахунок коштів обласного бюджету.  Для цього передбачається загалом виділити 477 тисяч гривень. На 2016 рік – 177 тисяч гривень для компенсації навчання восьми дітей.

У січні 2016 року на пленарному засіданні Тернопільською обласною радою затверджено обласну комплексну програму соціальної підтримки мало захищених верств населення «Турбота» на 2016-2020 роки. На виконання заходів програми планується залучити понад 24 млн.грн. коштів обласного бюджету.  У 2016 році – майже 5 мільйонів.

За січень-лютий 2016 року в рамках виконання заходів обласної комплексної програми соціальної підтримки мало захищених верств населення  «Турбота» надано матеріальну допомогу 87 громадянам на суму 140 тисяч 850 гривень.

З фонду голови Тернопільської обласної ради опрацьовано більше 100 звернень на загальну суму понад 60 тисяч гривень.

Обласна рада на даний момент працює над тим, щоб комунальні аптеки області безкоштовно відпускали ліки учасникам АТО – кошти будуть компенсуватися з обласного бюджету.

  1. ОСВІТА

Привнесенні змін до обласного бюджету, затверджено розподіл залишку освітньої субвенції  у розмірі майже сорока мільйонів гривень. Виділення близько 28 мільйонів може не повністю, але сприятиме вирішенню проблем довозу дітей до шкіл у сільській місцевості, адже понад 14 мільйонів направлено на закупівлю шкільних автобусів 100% за рахунок субвенції, а 13 млн. 800 тис. – на умовах співфінансування.

Ще майже два мільйони підуть на придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Для поліпшення матеріальної бази шкіл – оснащення сучасними засобами навчання, навчальними комп’ютерними комплексами та мультимедійним обладнанням, впровадження енергозберігаючих технологій в райони, міста обласного значення, об’єднані територіальні громади направлено  ще майже десять мільйонів гривень.

Тернопільська обласна рада в галузі освіти дотримується чіткої позиції – на даний час не можна допустити ліквідацію спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів. Ця позиція була висловлена у зверненні до Президента та Верховної ради України, яке підтримали депутати на сесії. Ми усвідомлюємо непросту економічну ситуацію в державі, усі труднощі і проблеми реформування галузі освіти, проте не варто робити поспішних кроків у процесі реформування спеціальних інтернатних закладів.

  1. МЕДИЦИНА

Прийнято рішення щодо розподілу залишків медичної субвенції – майже 50 млн. грн.. Майже 16 млн. гривень на придбання витратних матеріалів – для лікування хворих з нирковою недостатністю методом гемодіалізу. Обласна рада на придбання інсулінів направила майже  10 млн. . У зв’язку з тим, що не відбулися процедури тендерних закупівель по препаратах інсулінів фірми «Ново-Нордікс», щоб забезпечити хворих на цукровий діабет медикаментами в райони та обласний центр краю надійде 770 тисяч.

На завершення реконструкції Тернопільського обласного перинатального центру „Мати і дитина” обласна рада розподілила майже 2 млн. гривень.

Львівському обласному бюджету направлено 300 тисяч гривень для лікування хворих жителів Тернопільщини у обласній клінічній лікарні.

Тернопільській університетській лікарні  виділено понад 21 мільйон гривень на створення кардіохірургічного центру.

10 лютого поточного року під час ІІ пленарного засідання ІІ сесії нашою каденцією було прийнято рішення про створення  хоспісу на базі Плотичівської протитуберкульозної лікарні. Зараз ведуться необхідні підготовчі роботи. У травні хоспіс розпочне свою роботу.

Депутати проголосували за призначення нового керівника Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання.  Це рішення прийнято з метою налагодження більш ефективного функціонування мережі комунальних аптек.

  1. КУЛЬТУРА

Обласна рада значну увагу приділяє збереженню традицій, вшануванню наших видатних земляків. Так, на розгляд сесій Тернопільської обласної ради були винесені та підтримані такі рішення:

  • Про проголошення 2016 року в Тернопільській області Роком Івана Марчука. Рішення прийняте з метою популяризації творчості видатного українського живописця, народного художника України, лауреата Національної премії ім. Т. Г.Шевченка, уродженця Тернопільщини Івана Марчука.
  • про програму збереження культурної спадщини Тернопільської області на 2016-2020 роки. Внаслідок виконання програми буде забезпечено виготовлення та встановлення охоронних дошок на 320 об’єктах культурної спадщини, створено археологічний музей-скансен на пам’ятці черняхівської культури в селі Чернелів-Руський Тернопільського району з подальшим використанням у туристичній галузі, вшановано пам’ять про воїнів Легіону Українських Січових Стрільців, які загинули на горі Лисоня у Бережанському районі, Української Повстанської Армії, виготовлено проектну документацію на реставрацію палацу графа Бадені в смт Коропець Монастириського району.  Програма передбачає виділити на її реалізацію  майже 5 мільйонів гривень. З них – 4,5 млн. з обласного бюджету.
  1. ІНШЕ

Обласна рада  вперше затвердила цільову програму підвищення рівня мобілізаційної готовності та сприяння здійсненню мобілізації на території Тернопільської області у 2016 році та вже надає шефську допомогу Тернопільському обласному військовому комісаріату.  На реалізацію цієї програми передбачено майже 2 мільйони гривень.

 

Обласна рада врешті розв’язала проблему щодо надання дозволів на здійснення господарської діяльності користувачів надр. Якщо підпприємець надає усі документи, у тому числі – соціальний пакет, і його підтримує  місцева громада – дозволи обов’язково надаються. У цьому обласна рада діє прозоро і відкрито.

 

Обласна рада також зацікавлена у розвитку громад краю. Тому постійно заохочує громади брати участь у різних проектних конкурсах, адже це залучення додаткових коштів на вирішення нагальних проблем. В обласному бюджеті передбачено видатки  в сумі 10 млн. гривень  на співфінансування проектів, що фінансуються  з Державного фонду регіонального розвитку.  Окрім цього існує обласна програма розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області, у якій закладені кошти на конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування.

Обласна рада не стоїть осторонь проблем громад та відкрита до спілкування. Усі гострі питання розглядаються на сесіях, де слово надається усім сторонам –  і представникам громад, і відповідним фахівцям.

Так, на пердостанньому пленарному засіданні депутати вивчали ситуацію у Ланівцях щодо функціонування свинокомплексу корпорації ПАП «АгроЛанівці».

Дослухалися депутати до думки громадських активістів щодо недопущення будівництва ГЕС з каскадами водосховищ на верхньому Дністрі. Було створено тимчасову контрольну комісію з вивчення цього питання,  яка з’ясовувала думку фахівців, заслухали звіт комісії і лише після цього прийняли рішення  “Про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі”.

Усі політичні запити, звернення голосуються та приймаються незалежно від того, якою політичною силою вони виголошені. Підтримані усім депутатським корпусом звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України з різних питань. Ми піднімали питання щодо функціонування та фінансування професійно-технічних закладів області, підтримки виробників сільськогосподарської продукції, щодо виділення шкільних автобусів, внесення змін в Бюджетний кодекс України в частині порядку зарахування податків від суб’єктів господарювання, про визнання Російської Федерації державою агресором,  щодо законодавчого врегулювання ситуації з доплатами до пенсії реабілітованим громадянам, неприйняття відповідних змін до Конституції України, щодо відповідальності прем’єр-міністра та відставки уряду та багато інших.

У Збаразькому районі розпочалась інформаційна війна

Ядвіга Федик про арешт свого сина Павла Федика