Актуальні питання учасників АТО: про порядок встановлення інвалідності

Поділитися

ternopilskiy medyniversutetУ зв’язку із проведенням на Сході України антитерористичної операції для учасників АТО стають актуальними питання соціальних гарантій. До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги постійно звертаються громадяни за роз’ясненнями щодо отримання статусу учасника бойових дій, порядку встановлення інвалідності, отримання земельних ділянок. Учасники бойових дій підпадають під категорію осіб яка має право на отримання безоплатної правової допомоги( згідно ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»). У зв’язку з цим місцевий центр працює над створенням мобільних консультаційних пунктів в лікувальних закладах, де отримують медичну допомогу учасники АТО.
Зокрема, 23 березня 2016 року фахівці місцевого центру з робочим візитом відвідали обласну комунальну клінічну психоневрологічну лікарню для надання консультацій правого характеру особам, що брали участь у бойових діях на Сході. Директор місцевого центру Юрій Гордєєв та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БВПД Ірина Максимюк провели робочу зустріч із заступником головного лікаря з психіатрії Лесею Косовською. Під час зустрічі сторони домовились підписати Меморандум про співпрацю та налагодити роботу в напрямку інформування місцевого центру стосовно осіб щодо яких лікувальний заклад надсилає матеріали до місцевого суду про застосування психіатричної допомоги в примусовому порядку.
Також, працівники місцевого центру відвідали неврологічне відділення в Центрі медичної реабілітації і лікування учасників АТО та поспілкувалися з пацієнтом медичного закладу. Одного із учасників АТО, якій перебуває на лікуванні у цьому закладі поінформували про можливість отримання безоплатної правової допомоги, на яку він має право згідно ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу». Раніше чоловік вже звертався до місцевого центру щодо питання порядку встановлення інвалідності.
Нагадуємо, що інвалідність визначається експертним обстеженням в органах медико-соціальної експертизи МОЗ України. Така експертиза проводиться міськими, міжрайонними, районними медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) після повного медичного обстеження та проведення необхідних досліджень. За направленнями лікаря огляд здійснюють лікувально-консультативні комісії (ЛКК) лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання або лікування. У разі проживання у віддаленій або важкодоступній місцевості МСЕК може прийняти рішення заочно на підставі наданих документів.
МСЕК проводить огляд протягом 5 робочих днів із дня надходження направлення ЛКК і приймає рішення про встановлення інвалідності. У випадку заочного проведення експертизи МСЕК приймає рішення протягом 3 робочих днів. Датою встановлення інвалідності вважається день надходження документів до МСЕК.
У разі встановлення інвалідності МСЕК видає довідку й індивідуальну програму реабілітації та у триденний строк надсилає виписку з акту огляду відповідному органу пенсійного забезпечення чи соціального захисту населення. Той у свою чергу призначає пенсію за інвалідністю чи державну соціальну допомогу, що призначається замість пенсії. Рішення МСЕК може бути оскаржено в суді.
До уваги громадян! Консультації з цих та інших питань отримання безоплатної правової допомоги за рахунок держави можна у центрах з надання безоплатної правової допомоги у Тернопільській області:
м. Тернопіль – вул. Шпитальна, 7,
м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,
м. Чортків – вул. Шевченка, 54.
Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльнсоті та інформації Докиль Тетяна Юріївна

Інвестор іде за людьми, які можуть фахово виконувати роботу

В Тернополе перинатальный центр открыли без вентиляции и энергосбережения