Безоплатна правова допомога в дії: адвокати допомогли отримати спадок та пенсії

Поділитися

advokat-vedenie-del-v-sude-v-zaporozhieТернопільські адвокати допомогли соціально незахищеним громадянам у суді довести свої спадкові права, факт родинних відносин та встановити факт належності правовстановлюючого документу для оформлення пенсії.
В лютому 2016 року до місцевого центру за наданням безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин Віталій М*. у зв’язку з неможливістю реалізувати свої спадкові права через пропущення додаткового строку на прийняття спадщини. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї громадянина Віталій М., нижчий суми прожиткового мінімуму, отже, він має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.
За дорученням місцевого центру у справу вступив адвокат Сергій Волинець якій підготував позовну заяву до суду та здійснив представництво інтересів клієнта у вказаній справі. Адвокат довів, що причина пропуску строку прийняття спадщини є поважною через те,що позивач здійснював догляд за іншою перестарілою жінкою, оскільки являється соціальним працівником. Відповідно до ч.3 ст 1272 Цивільного Кодексу України суд виніс Рішення від 10.02.2016 року та надав Віталію М. додатковий строк – два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті М.,яка померла 02.07.2015 року.
Адвокат Максим Калінніков за дорученням Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здійснив представництво інтересів жительки м.Чорткова щодо встановлення факту родинних відносин. Громадянка Марія К. не могла реалізувати свої спадкові права після смерті матері так як є розбіжності прізвищ у правовстановлюючих документах. Документ, що підтверджує зміну прізвища спадкодавця не зберігся і заявниця не може підтвердити родинність з матір’ю.
Факт родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 256 ЦПК) встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника, має значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав ( право на спадщину, право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо).
Адвокат Максим Калінніком підготував заяву до суду в порядку окремого провадження та здійснив представництво у суді інтересів заявника. Факт родинних відносин підтверджено наданими довідками та показами свідків. Рішенням Чортківського районного суду від 29 лютого 2016 року заяву задовольнили та встановили факт родинних відносин, а саме те, що померла була матір’ю заявника Марії К.
Також, було досягнуто ще одного позитивного результату у справі встановлення факту належності правовстановлюючого документу. Громадянка Олена Р. звернулася до місцевого центру з питанням щодо встановлення факту належності їй правовстановлюючих документів, у зв’язку з неможливістю в Управлінні Пенсійного фонду України Чортківського району оформити пенсію. Оскільки, при перевірці документів було виявлено розбіжності в паспорті громадянина України та в трудовій книжці колгоспника, в якій зроблена помилка – замість імені Олена записали Ольга . В зв’язку з даними розбіжностями Олена Р. не може оформити пенсію на яку має право за віком.
Жінка є не працює, має інвалідність а, отже, має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. За допомогою адвоката Сергія Волинця, призначеним за дорученням місцевого центру, рішенням суду № 608/51/16-ц від 02.02.2016 встановлено факт належності правовстановлюючого документу,а саме : трудової книжки колгоспника, виписаної на їм’я Олена Р.
Адвокати надавали допомогу за дорученням Чортківського місцевого центру на безоплатній для клієнта основі, за рахунок держави.
До уваги громадян! Кожен хто потребує безоплатної правової допомоги може звертатися до місцевих центрів:
м. Тернопіль – вул. Шпитальна, 7,
м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,
м. Чортків – вул. Шевченка, 54.
Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Віталій М*- імена клієнтів змінено з етичних міркувань.

Регіональний центр з надання безоплатної
вторинної правової допомоги у Тернопільській області
відділ організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльнсоті та інформації
Тетяна Докиль (096) 6967416

Як правильно зробити переобладнання автомобіля?

На Тернопільщині у підприємства-імпортера, який «оминув» сплату акцизного податку, вилучено 68,7 тонн тютюну