Чому ціни на бензин в Україні не падають?

Поділитися

Cini_na_benzin_v_Ukrayini_zanizheni_1304581500Ціни на бензин в Україні не знижуються на фоні падіння світових цін на нафту через влив ряду внутрішніх чинників.

Про це повідомили у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України у відповідь на звернення народного депутата від партії “ВОЛЯ” Юрія Дерев’янка.

“На сьогодні державне регулювання цін на нафтопродукти не запроваджено. Оператори ринку нафтопродуктів визначають ціни самостійно, під впливом як зовнішніх, так і внутрішніх чинників ринку”, – йдеться у відповіді.

Перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Юлія Ковалів підкреслює, що Україна являється нетто-імпортером нафти та нафтопродуктів з урахуванням низького обсягу власного видобутку та виробництва енергоресурсів, що із року в рік знижується.

“Не зважаючи на зростання частки імпортних нафтопродуктів у структурі кінцевого постачання протягом 2012-2015 рр. в цілому відбувається зниження імпорту нафтопродуктів як у вартісному, так і фізичному вимірі, що частково пов’язано з переорієнтацією на інші види палива, зокрема скраплений газ”, – зазначають в міністерстві.

В документі сказано, що теоретично здешевлення нафти повинно було б відобразитись на здешевленні нафтопродуктів в країні. “Але адекватного здешевлення нафтопродуктів зменшенню світової ціни на нафту не відбувається через плив ряду інших чинників”, – йдеться у відповіді першого замміністра.

Зокрема, такі чинники, це:

1. Суттєве знецінення гривні;
2. Логістичні та фінансові проблеми в умовах повномасштабних військових дій на сході країни, що змушує перевізників закладати ризики в ціну;
3. Збереження очікувань економічних агентів щодо девальвації курсу гривні, що змушує товаровиробників закладати ризики у ціну.
4. Податкове навантаження, зокрема збільшення акцизного податку.

“У майже всіх країнах також не спостерігається адекватного зниження внутрішніх цін на нафтопродукти відповідно світовим цінам”, – зазначили в міністерстві.
Повідомляється також, що Міненерговугілля з метою стабілізації ринку пального в Україні і недопущення зростання цін на нафтопродукти розробило та направило до центральних органів виконавчої влади проект постанови Кабміну “Про затвердження переліку життєво необхідних імпортних товарів”, до якого включено, зокрема, нафту та нафтопродукти.

За інформацією Антимонопольного комітету, в структурі вітчизняного ринку нафтопродуктів частка імпорту бензинів та дизельного пального орієнтовно складає 80%. Повідомляється, що в Україну пальне імпортує близько 140 суб’єктів господарювання, найбільшими з яких є ТОВ “ВОГ Рітейл”, ТОВ “БЕК-Україна”, ПП “ОККО-Бізнес Контракт”, ПАТ “Укртатнафта”, ТОВ “Західна нафтогазова компанія.”

У відповіді на звернення депутата повідомляється, що станом на 19.01.2016 ціни на бензин марки А-95 коливались в межах від 18,00 грн/л до 20,99 грн/л.
Повідомляється також, що з метою запобігання порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринках моторних бензинів, дизельного пального АМКУ 2.09.2015 надав обов’язкові рекомендації найбільшим компаніям щодо встановлення роздрібних цін на на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку.

Пригоди студента-біолога в університеті

Який порядок тимчасового вилучення посвідчення водія?