Який порядок тимчасового вилучення посвідчення водія?

Поділитися

daiНа даний час чинне законодавство передбачає вилучення посвідчення водія на право керування транспортними засібами та його повернення. Посвідчення водія тимчасово вилучається за наявності
підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, за яке Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачене
позбавлення права керування транспортним засобом, а саме:
Стаття 121, ч 4,- Технічна несправність транспортних засобів;
Стаття 122, ч 4,- Створення аварійної ситуації;
Стаття 122-2- Невиконання вимог про зупинку транспортного засобу;
Стаття 123, ч 3, – Виїзд на залізничний переїзд коли рух через нього заборонено;
Стаття 124- Порушення правил дорожнього руху що призвели до дорожньо-транспортної пригоди;
Стаття 130, частина 1,2,3,4 – Керування в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.
У разі вчинення правопорушення, за яке передбачено
накладення адміністративного стягнення у вигляді позбавлення права
керування транспортним засобом, на правопорушника складається протокол про адміністративне правопорушення, рішення по якому приймає суд.
Повернення посвідчення водія особам, позбавленим права керування транспортними засобами, проводиться після складення теоретичного і практичного іспитів в сервісних центрах МВС. При цьому практичний іспит приймається екзаменаційною комісією на транспортному засобі тієї категорії, який був зазначений у рішенні суду про позбавлення права керування транспортним засобом.
Особам, які позбавлені права на керування транспортними засобами за керування такими засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, посвідчення водія повертається після проходження обов’язкового медичного огляду та складення теоретичного і практичного іспитів.
Отже, для того щоб повернути водійські права після закінчення строку, на який їх позбавив суд, необхідно:
1) Пройти медичний огляд та отримати медичну довідку на право керування транспортним засобом;
2) Звернутися в сервісний центр МВС за місцем реєстрації водія із відповідною заявою;
3) Скласти теоретичний та практичний іспити.
При собі необхідно мати паспорт, а також постанову суду про позбавлення водійських прав.
Зверніть увагу, що повернути водійські права достроково не вдасться. Якщо судом прийнято рішення про позбавлення посвідчення водія на певний строк, то отримати право знову керувати автомобілями можна буде тільки після закінчення повного строку, вказаного у судовому рішенні.
За 2015 рік 21823 особи отримали посвідчення водія і стали водіями за цей же час 405 осіб було позбавлено права керування.
Слід зазначити, що керування транспортним засобом без посвідчення водія відповідної категорії заборонено та карається законом.

Чому ціни на бензин в Україні не падають?

Долар у межах 25,5-28 гривень та інфляція на рівні 13%: макропрогноз на 2016-й рік від Міжнародного центру перспективних досліджень