Невеселі нотатки з присяги тернопільської поліції

Поділитися


Сьогодні на Театральному майдані склали присягу на вірність Україні та приступили до служби на вулицях Тернополя нові патрульні поліцейські. Побачити урочисту подію прийшло понад тисячу краян, здебільшого родичів правоохоронців. Подію транслювали в прямому ефірі на місцевому телеканалі та в інтернеті. Початок був анонсований на 13 годину. Проте, Голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе приїхала на майдан по-ющенківськи. Тернополяни спокійно поставили до її запізнення, але чиновниця навіть не вибачилась перед присутніми і підлеглими. Згодом люди жартували, щоб ця прикра ситуація не стала звичкою у тернопільських поліцейських з виїздом за викликом постраждалих.

Щоб “закрити паузу”, на сходи театру випустили священників:  митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія Семенюка та архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора. Чи то мікрофони так прикро були налаштовані, чи то отці так старались, але їхні голоси ну дуже різали вухо. Благо, часом вони не зловживали, освятили поліцейських і вступилися. Певно, знають про свої “гріхи” та підлеглих і тому не мозолили очі.

У цей час приїхала Хатія. І “кордони з табу” рухнули: преса побігла знімати “картинку”, глядачі підійшли ближче, аби краще все бачити. Поліцейські понили  5 хвилин про совість і те, що ми будуємо нову країну і треба самих себе поважати. Але на них ніхто не зважав. Як не зважає Порошенко, Яценюк чи Аваков  на простий люд.

Неприємно було дивитись, як  місцеві високопосадовці всіх рангів “бавили” грузинку. А Хатія “попливла” від дітей, що декламували вірші, мужнього героя АТО, що був у полоні, квітів, щирих і награних усмішок.

Терпіли незручності на присязі лише пересічні українці. А все через те, що організаційно було непродумано де розмісти полісменів, пресу, виступаючих і глядачів. Через незручності у роботі журналістів, на голови столичних гостей ледь не звалився літаючий дрон, що знімав картинку з висоти пташиного польоту. Оператори затуляли спинами і штативами “краєвид” родинам поліцейських, які хотіли бачити своїх дітей. Поліцейські “соромили” журналістів, що шукали теле і фотокартинку для сюжету.

За цісаря, за таку організацію, певно б, застрелився відповідальний. За москалів – вислали б до Сибіру медведів охороняти. За незалежної України, певно призначать з тимчасово виконуючого обов’язки повноцінним керівником поліції. Як мовиться, почуй різницю і роби висновки…

Але це все дрібниці. Значно прикріше було чути неграмотну мову керівника поліції в Україні Хатії Деканоідзе. Спочатку вона намагалась говорити українською, потім російською. Вийшла прикра калька з сумнозвісного Нікалая Яновіча Азарова. Цікаво, за скільки часу головна поліціянтка освоїть державну мову?

Чиновники і столичні гості виступали ні про що, передавали привіти від Авакова та городили інший непотріб.  Відомо ж, що обласна адміністрація і поліція гострить зуби на гроші громад. Мовляв, їм бракує коштів для завершення реформи. Чому це зроблять за гроші людей – ні з пари вуст. Єдиний аргумент для тиску – ми ж вам охоронятимемо порядок. Якщо ж розібратися, можна кошти знайти навіть під задницями високопосадовців. Для прикладу, в Тернопільській обласній раді, де взяли третього шофера для заступника голови. Мовляв, громадським транспортом ледарі овчаруки, деревляні і крупи не можуть їздити. Скільки мільйонів гривень пустять на службовий транспорт – скоро дізнаємось. Голова облради грозиться звільнити одного із підлеглих, який сказав, що це аморально задниці возити в такий скрутний для країни час.

12821541_10205879151478246_4877079091533549705_nКумедно виглядала прес-конференція Хатії Деканоідзе на фоні пилорамного звуку дрона над головою.

Дивувались журналісти, що серед 200 поліцейських, які пройшли конкурс, дуже мало “світлих облич і ясних, розумних очей”. Якщо симпатичних дівчат-поліцейських ще не бракує, то серед хлопців більшість невисокі перелякані хлопчаки. Одиниці з поліцейських дійсно “як на підбір”: і зростом, і прекрасною фізичною формою, і багатим словниковим запасом. Це засвідчило неформальне спілкування після присяги. Дивувало, як правоохоронці фотографувались з негативним кіношним персонажем Дартом Вейдером, що уособлює всесвітнє зло. Перевдягнутий герой сказав, що прийшов застерегти поліцію: зло не дрімає.

Дивувала неперебірливість керівного складу поліції, яка дозволяла не просто вітатися з головною поліцейською аферистам і особам з гучним кримінальним минулим, але й навіть фотографуватись. А ось пересічним громадянам, які шукають правду – зась. Весь майдан спостерігав, як мешканку села Максимівка Андрушевську Марію відштовхували, лови за руки, тримали силоміць високі міліцейські чини. На відео журналіста “Про все”, можна побачити, як жінка чемно підійшла до тимчасово виконуючого обов’язки керівника обласної поліції Олександра Богомола, просить дати можливість звернутись до Хатії. Пан Богомол їй пообіцяв кивком голови, а потім “приставив” до неї двох “церберів у пагонах”. І коли літня жінка зрозуміла, що до столичної гості її не збираються пустити, спробувала підбігти. Але не тут то було. До президента Петра Порошенка їй вдалось прорватися 2 квітня 2015 року і глава держави дав доручення №1 новопризначеному голові облдержадміністрації Степану Барні (губернатор пообіцяв, що допоможе жінці вирішити її проблему. Нині виявилось, що не допоміг). А ситуація в тому, що бабуся вже 5 років не може отримати пенсію. Їй бракує документів, не має паспорта, а неофіційно її “шиють” не зовсім ясний розум.


Проте в Україні усі громадяни мають право отримувати пенсію за віком. Але жінка у патовій ситуації і не може здолати бюрократичні маразми. Сьогодні не отримали змоги висловити свій біль хатії, яка просто не помітила її через “старання” справжніх мусорів, а не поліцейських.

Найбільшою ж щасливими на площі були жінки і родини поліцейських.

-Головне, щоб втримався і буде мати зарплату як губернатор,- тішилась якась мама з невіскою за свого “служаку”

Пряма трансляція з присяги тернопільської поліції

Про слуг народних Борщівського району