Споживати комунальні послуги економно вигідно

Поділитися

pracyuvaty-za-kopijkyЗ підняттям тарифів споживачів все більше цікавить питання про те, як нараховується оплата за ті чи інші послуги. Не виняток і оплата за газ. Громадянська мережа ОПОРА поцікавилася, як нараховується плата тернополянам, які не встигли вчасно подати показники газових лічильників, та в чому переваги тих, хто оформив субсидію.
Відповідно до Закону України «Про ринок природного газу», нових Правил постачання природного газу та «Кодексу газорозподільчих систем», затвердженого Постановою НКРЕ, споживачі зобов’язані щомісяця подавати показники лічильника. Але процедура та терміни подачі змінені. Тепер показники потрібно фіксувати першого числа та передавати в газову службу до п’ятого числа, а не в останні дні місяця, як було раніше. Якщо у службі вчасно не отримали показника від споживача, нарахування все одно здійснюється, пояснює заступник директора ДГ «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Галина Голоюха. У таких випадках проводять прогнозоване нарахування за спожитий газ.
– Нарахування вартості спожитого газу за особовими рахунками споживачів проводять за повний календарний місяць. Тобто, якщо споживач не подав показники за повний календарний місяць, проводиться нарахування за послуги з газопостачання на підставі планових платежів. У такому разі до спожитої кількості газу додається прогнозований обсяг використаного газу до кінця місяця. Проте, якщо споживач за цей період використав менше газу, ніж йому нараховано, тоді наступного місяця відбувається перерахунок і оплата переходить на черговий місяць. У підсумку кожен споживач, який має газовий лічильник, заплатить тільки за фактично використані кубометри газу, – роз’яснює фахівець.
У «Тернопільміськгаз» для точності здійснення розрахунків рекомендують все ж таки подавати показники вчасно. Це допоможе споживачам уникнути квитанцій із завищеними сумами.
Ще одним способом зекономити на оплаті є субсидія. Можливістю отримати субсидію на природний газ скористалася вже третина абонентів. Однак у тернополян, незважаючи на спрощення процедури, продовжують виникати запитання. Люди вважають, що, отримавши субсидію, взагалі не повинні оплачувати рахунки за газ.
Споживачі цікавляться, чому їм продовжують приходити платіжки за спожитий газ. «У повідомленні про надання субсидії споживачу вказано перелік послуг, соціальна норма їх використання і обов’язковий платіж. Використання послуг понад соціальну норму сім’я оплачує самостійно. Тому дуже важливо не вийти за межі соціальних нормативів, особливо щодо газу. При споживанні меншого об’єму від обов’язкового сплачуються фактично спожиті послуги», – зазначає Віталій Бобрівець, директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз».
Сума субсидії, яку переказують на рахунки виконавців комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах. Отож, споживати комунальні послуги економно – вигідно.
Як роз’яснює начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради Володимир Сулима, фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного і може відрізнятися від соціальних норм споживання. Зменшене споживання жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний період, оскільки субсидія розраховується виключно на основі соціальних норм споживання. Якщо не використаєте увесь обсяг газу, нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією. При цьому споживачі зобов’язані сплачувати обов’язкову частку платежу.
Зволікати із оформленням субсидій не варто, адже, як бачимо, тарифи на комунальні послуги продовжують зростати. Необхідно також пам’ятати про відповідальність за приховування або надання неправдивої інформації. Надання раніше призначеної субсидії у такому випадку припиняється, а гроші доведеться повернути органу, який виплатив цю субсидію. У разі, якщо громадянин добровільно не повернув цю суму, питання про її стягнення вирішують у судовому порядку.
Регіональний прес-секретар житлово-комунальних
та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА
Наталія Радковська

У Чорткові влада працює не для людей, а за лихварів, які задурно скуповують нерухомість

Тернопільські податківці вішають локшину чому фури Кремля можуть шастати Україною