Тернопільські податківці вішають локшину чому фури Кремля можуть шастати Україною

Поділитися

moskovskiy-kremlСтосовно заборони руху вантажів комерційного призначення російських перевізників територією України

Постановою Кабінету Міністрів України 20 січня 2016 року №20 (далі – Постанова №20) дозволений виключно прохідний транзит (від пункту ввезення (пропуску) на митну територію України до пункту вивезення (пропуску) за межі митної території України (у тому числі в межах одного пункту пропуску через державний кордон України)) через митну територію України товарів, зазначених у переліку до постанови Кабінету Міністрів України 30 грудня 2015 року №1147, та через визначені Постановою №20 пункти пропуску на державному кордоні України з Республікою Білорусь та Російською Федерацією.
Безперешкодне переміщення прохідним транзитом через митну територію України товарів походженням з Російської Федерації обумовлено ще і тим, що кінцевим їх отримувачем є суб’єкти з країн Європейського Союзу, які вже сплатили кошти як за самі товари, так і за їх доставку.
Водночас положеннями ч. 2 ст. V Генеральної угоди з тарифів і торгівлі від 30.10.1947 р. встановлено, що повинна існувати свобода транзиту через територію кожної сторони за маршрутами, найбільш зручними для міжнародного транзиту, для транзитного руху на територію інших сторін чи з територій інших сторін. Не повинно бути винятків, що базуються на прапорі суден, місці походження, відправлення, в’їзду, виїзду чи призначення або на будь-яких обставинах, що стосуються власності на товари, судна чи інші транспортні засоби.
Заборона на переміщення прохідним транзитом товарів і транспортних засобів територією України суперечить міжнародним зобов’язанням України в рамках Світової організації торгівлі, до числа 162 країн-учасниць якої входять країни Європейського Союзу та окремі країни Співдружності Незалежних Держав, у тому числі Україна.
Відтак згідно з повідомленням Міністерства інфраструктури України (лист від 23.02.2016 р. №835/25/14-16) дія українських транзитних дозволів, наданих для російських перевізників на 2016 рік, була поновлена з 25 лютого 2016 року.

Відділ організації роботи
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Споживати комунальні послуги економно вигідно

Розрахунки депутата про вартість проїзду у маршрутках Тернополя виявились невірними?