На Тернопільщині встановлять пам’ятник священникам, які зазнали репресій

Поділитися

ternopolУ селі Мушкатівка Борщівського району цього року планують відкрити пам`ятник священикам, які зазнали репресій з боку тоталітарного режиму.

Про це повідомив заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик під час відкриття Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю  «Українська Греко-Католицька Церква в історії та сучасних процесах розвитку українського суспільства», яка триває у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка.

«Цього року виповнюється 70 років з часу Львівського псевдособору, ініційованого комуністичним режимом, який намагався ліквідувати Українську Греко-Католицьку Церкву, – зазначив Юрій Юрик. –  Лише на території Тернопільської області було репресовано й депортовано сотні священиків та віруючих. Багато хто з них так більше й не побачив рідного краю… Та ні тортури, ні заслання не змогли зламати їх віру і волю. Ті, хто вижив, продовжили своє жертовне служіння навіть в нелюдських умовах ГУЛАГівських таборів, у місцях вимушеного поселення, а, повернувшись до отчого дому, – серед спраглих пастирського слова місцевих людей. Відкриваючи такий пам’ятник, ми вшануємо тих, хто гідно ніс свій хрест, не зрадивши Бога й Україну. Та найголовніше  – ще раз  нагадати нашим сучасникам про героїчну боротьбу українського народу за право гідно жити на своїй землі”.

Потрібна фінансова допомога саперу Андрію Гуку

Сільськогосподарський ярмарок відбудеться 23 квітня у Тернополі