Заробітчан з Португалії, Іспанії, Італії, Польщі, Чехії мають за лохів?

Поділитися

1318839223_1317106358_podatki_o_23Закордонні доходи необхідно декларувати

Іноземні доходи – це доходи, отримані з джерел за ме¬жами України. До них відносять доходи, отримані резидентами, зокрема, відповідно до п.п. 14.1.55 п. 141.5 ст. 141 Податкового кодексу України сюди відносяться проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщина, подарунки, виграші та призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, доходи від надання резидентам в оренду (користування) майна, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо та інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.
Відтак якщо у 2015 році фізичні особи отримували іноземні доходи, то їх необхідно задекларувати, са¬мостійно заповнивши декларацію про доходи та додаток Ф3, і визначити суму податкових зобов’язань.
Для розрахунку ПДФО та військового збору з таких доходів, що підлягають сплаті, призначений додаток Ф3. Для цього суми іноземних доходів перераховують у гривню за офіційним валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на дату отримання такого доходу.
Іноземні доходи, отримані у 2015 році, оподатковуються ПДФО за ставкою 15% і 20%, а військовий збір за ставкою 1,5%. Якщо ж податок з таких доходів вже був сплачений у країні їх виплати, тоді з метою уникнення подвійного оподаткуван¬ня податок, сплачений за кордоном, зараховується у рахунок подат¬ку, що підлягає сплаті в Україні.
Саме зарахування проводять, якщо:
– між Україною та країною-джерелом виплати доходу укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, згоду на обов’язковість якого надано ВР України;
– у вас є довідки про суми сплаченого податку (збору), про базу та/або об’єкт оподатку-вання, видані державним органом країни, яка є джерелом виплати доходу (прибутку), уповноваженим справляти такі податки та належним чином легалізовані.
Заповняючи додаток Ф3, у графі 1 необхідно зазначити дату отримання іноземного доходу, у графі 2 вказати країну, яка була джерелом виплати такого доходу, у графі 3 українською мовою зазначається назва валюти, в якій виплачено дохід (наприклад, «долар США»), у графі 4 проставляємо розмір отриманого доходу, в графі 5 – суму іноземного доходу, перерахованого у гривню з копійками відповідно до зазначених умов. Графи 6 та 7 заповнюються, якщо є право на зарахування податку, сплаченого за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні. У графах 8 та 9 відповідно зазначається самостійно розрахована сума ПДФО (добуток значення колонки 5 на відповідну ставку податку) та військового збору (добуток значення колонки 5 на 1,5%) .
Нагадуємо, що у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) можна заповнити, зберегти та роздрукувати декларацію, а у закритій частині (особистий кабінет) платник може подати декларацію в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП). Безкоштовно отримати ЕЦП можна в акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД).
Подати таку декларацію необхідно до 1 травня 2016 року.

Відділ організації роботи
Головного управління ДФС у Тернопільській області

На Тернопільщині горіло в Горинці, Жолобках та Устечку

Яких телепнів розвели податківці?