Молодь відреставрувала штаб-музей УПА

Поділитися

6Хлопці і дівчата зі всієї України провели дводенні волонтерські роботи з реставрації музейного комплексу «Табір ВО УПА «Волинь-Південь»» в Шумських лісах, що на Тернопільщині. Волонтерська робота з впорядкування музейного комплексу – це частина всеукраїнського заходу – спортивно-патріотичної гри «Гурби-Антонівці», яку вже 14 років поспіль проводить «Молодіжний Націоналістичний Конгрес».

5«Теренова гра «Гурби-Антонівці» – це не розвага для молоді, а потужний засіб популяризації патріотизму та героїчного чину як борців УПА, так і воїнів АТО, яким ми присвячуємо гру. Так, цього року гра відбувається в пам’ять про Романа Атаманюка – багаторічного гравця, солдата 93 ОМБр, що загинув під Донецьким аеропортом», – говорить Іван Кізюк, координатор заходу.

Близько 50 волонтерів приїхали на Шумщину, аби за два дні перед «Гурбами-Антонівцями» впорядкувати музейний комплекс. Тут розташовується будинок штабу, каплиця, встановлена на місці таборового храму, за нею – джерело. Стежка, яка піднімається вгору, веде до повстанчого цвинтаря: 12 могил, де поховані вояки УПА, що померли від поранень у шпиталі і не мали родин у ближніх селах.

«Оскільки музей не є дуже відомим місцем, ми встановили таблички та інформаційні стенди, з яких можна довідатися, як до нього доїхати», – говорить Іван Кізюк.

Окрім того, волонтери впорядкували могили бійців УПА як на території комплексу, так і в селі Антонівці, пофарбували чисельні хрести та вивісили в музеї штабу інформаційні банери про національно-визвольну боротьбу на Шумщині. Ці банери були виготовлені спільно з Міністерством молоді та спорту та відділом національно-патріотичного виховання.

11Після гри, яка завершиться 8 травня, молодь проведе екологічну акції з прибирання сміття у лісі площею 20 кв.км.

Історична довідка:

10антонПерші загони УПА у Шумських лісах почали діяти в листопаді 1942 року, а роком пізніше – створено табір УПА «Волинь-Південь» із штабом командиром якого було призначено Івана Климишина – легендарного «Крука».

Музей просто неба «Табір ВО УПА «Волинь-Південь»» заснований в 1992 році в урочищі Дігтярня поряд з Антоновцами, де в 1942-44 рр. діяв штаб військового округу Української повстанської армії. У результаті територія «Антонівецької республіки» посеред Шумских лісів була вільна від окупантів. Тут працювала школа старшин, госпіталь, курси медсестер, пекарня, миловарня, швацька майстерня, видавалася газета УПА «Повстанець». У 1944 році в урочищі Гурби відбувся найбільший бій в історії УПА, коли 5-тисяч повстанців прорвали оточення 35-тисячного з’єднання військ НКВД і Радянській армії. На згадку про ці події на території Антонівецького табору створений меморіал УПА. Відтворені об’єкти табору: штаб військового округу «Волинь-Південь», літній клас школи старшин, табірної каплиця поряд з джерелом, бункер-криївка.

З 2003 року «Молодіжний Націоналістичний Конгрес» проводить всеукраїнську теренову гру «Гурби-Антонівці» на знак вшанування бійців УПА.

Після візитів до судді Кременецького районного суду Варневич викликають запитання : а чи все «в порядку з головою»?

Хочете купити церкву?