Тернопільська обласна рада: сумно, аж за край

Поділитися

sesiaВчора “відбула номер” третя сесія Тернопільської обласної ради. Такої трагікомедії ще ніколи не було в сесійній залі. Що ми маємо на увазі? Навіть за найслабшого голови облради Анатолія Жукінського було мудре оточення, яке писало йому сценарій ведення і головуючий не виглядав останнім йолопом, як нинішній керманич облради. За каденції Василя Олійника облрада була авторитетним органом, де керівник не був на побігеньках у Василя Коломийчука. Це була політична боротьба. Зрозуміло, що ідеалізувати не варто, намагались і ці діячі контролювати фінансові потоки. Але найменший промах конкурента знала вся область через ЗМІ.

Після цього в облдержадміністрації вирішили знівелювати вплив облради і намагалась посадити в крісло голови відвертих неуків і нікчем. Інколи це виходило, інколи ні. Якщо тривала війна між губернатором і головою облради, то значить найвищий орган самоврядування був відносно незалежний. Востаннє облрада не була ручною за Михайла Миколенка. Протистояння дійшло до того, що тодішній злодюжка-губернатор Юрій Чижмарь мусів аж у Верховну Раду звернутися, щоб позбутися незручного голови. А під владу тоді лягли з патріотичною бравадою свободівці, які погодились на “другий результат” “Єдиного Центру” з першим заступником Сергієм Тарашевським. Понад 25% голосів на дочасних виборах до Тернопільської облради 2009 року просто сфальшували. Всі докази фальсифікації були на руках правоохоронців. Але було прийнято політичне рішення не розвивати цю справу в суді. Про 6 років пустодзвінства свободівців Кайди і Хомінця в облраді прикро згадувати.

Але нинішнє керівництво облради – це справжній цирк. Головуючий Віктор Овчарук – це викопаний Омелько  із п’єси Карпенко-Карого “Мартин Боруля”, якого надзвичайно вдало колись зіграв геніальний Мирослав Коцюлим. Помітно неозброєним оком його, як би це пом’якшено сказати – придуркуватість. Мова, манера ведення сесії, примітивні жарти, намагання сподобатись реальному керівнику області роблять з голови облради блазня. Депутати це бачать і витирають об нього ноги. У сесійній залі вчора до 15 години не розглянули жодного господарського питання! Намагання підвищити статус депутата, їхні звернення тепер зачитують на початку засідання. Особливо вимахуються свободівці, які мали 6 років, щоб продемонструвати свою роботу, одночасно очолювали і облдержадміністрацію, і облраду, але проявили себе лише з гіршої сторони, як особи, далекі навіть від розуміння суті господарських питань. Нині керівник фракції “Свободи” Олег Сиротюк намагається надолужити прогаяне, але це викликає лише насмішки, а інколи і відверте роздратування з примітивності піднятих проблем. Звісно, опозиція владі потрібна, але скурвлена співпрацею з регіонами “Свобода” нині остаточно розкладається, якби це комічно не намагався подавати у залі депутат Олександр Башта у вигляді істерики і дитячих вибриків.

Це якщо говорити по формі так званої роботи сесії облради.Вже навіть окремі думаючі депутати говорили про совдепію у роботі ради. Якщо ж говорити про змістовну частину, то не можуть далекі від економіки люди нормально проаналізувати шулєрство чиновників. У розмові з журналістом “Про все” деякі народні обранці заявляли, що хочуть змусити чиновників діяти за правилами. Тобто, на наше переконання, бюрократи мають бути більш вправними, щоб переконливо дурити нефахівців. На нашу скромну думку, в сесійні залі є одиниці депутатів, які розуміють “гру влади”, проте завадити цьому дерибану ніхто не може, бо більшість в темі, а інші просто піаряться на проблемі, а не змушують правоохоронні органи добросовісно розслідувати заявлені скандальні ситуації.

Детальніше про роботу облради з кожного питання – читайте згодом.

 

Новий реліз від київських рокерів SWEETLO просто “зносить дах”

На Тернопільщині затримано ще трьох прокурорів за хабар у 300 тисяч гривень