Українка вирішила математичну задачу, відповідь на яку вчені шукали століттями

Поділитися

67a1d7e61b264265888a2b46cbe61bc4-684x445Киянка знайшла відповідь математичного питання, який вчені шукали століттями

Українка Марина В’язовська зробила дивовижне відкриття світового рівня в математиці! Вона розв’язала одне з найскладніших завдань, над яким учені ламали голови кілька століть. Українка першою в світі вирішила завдання укладання куль в багатовимірному евклідовому просторі. “segodnya” розшукала Марину і поспілкувалася з нею.

РІШЕННЯ СТОЛІТТЯ. 31-річна дівчина-математик розповіла нам, що виросла і вивчилася в Києві. “Потім поїхала до Німеччини і зараз працюю в Берліні. Більше займаюся дослідницькою діяльністю, але ще викладаю математику для старшокурсників Берлінського університету. Сподіваюся, у мене будуть і нові відкриття, адже головна нагорода для математика – це можливість попрацювати над наступним завданням”, – каже Марина В’язовська. І додає, що хоч і пишається своїм відкриттям, але “рівнею Евкліду не стала”.

“Якщо пояснювати простою мовою, то суть завдання зводиться до того, яка точна кількість куль розміром з апельсин може поміститися в басейн певної форми. Над відповіддю завдання, яку ще в XVII столітті сформулював математик Йоганн Кеплер, вчені билися кілька століть, – каже Марина В’язовська. – Але це завдання стосувалося тривимірних об’єктів. Я ж знайшла рішення для восьмимірних. Результати можуть застосовуватися в різних науках – фізиці, хімії, біології”. Також Марина нам розповіла, що робота над проектом тривала два роки, і додала, що підсумки своїх робіт, як це прийнято у серйозних вчених, вона опублікувала в одному з престижних наукових журналів.

maxresdefault_1__Фахівці, коментуючи відкриття В’язовської, кажуть, що отримане рішення допоможе розвитку космічної галузі, а саме поліпшить передачу сигналів з космічних апаратів на наддалекі відстані. Зараз сигнал, що передається з космічного апарату, часто спотворюється, тому як при трансляції в силу різних причин розбивається на частини. Відкриття українки допоможе точно обчислювати спотворену частину і оперативно виправляти її.
АЛЬМА-МАТЕР. На механіко-математичному факультеті Київського нацуніверситету Шевченка про свою випускницю відгукуються з неприхованою гордістю. “Марина була найкращою на курсі, – говорить науковий керівник вже знаменитої випускниці Ігор Шевчук. – Прикладне значення її роботи? Більше 20 років тому було вирішено завдання – скільки однакових горошин поміщається в склянку, тобто в тривимірному просторі.В’язовська вирішила завдання щодо восьмимірного. Це перше вирішення подібних задач в світі. Рішенням можуть користуватися в космічній галузі при зв’язку з апаратами”. Втім,В’язовська не єдина з українців, що має досягнення в математиці. Кілька років тому ЗМІ вже повідомляли про луганського вченого Анатолія Плотникова, котрий запропонував рішення задачі, яке відкриває нові можливості для криптології (науки про шифрування інформації).
varota.com.ua

Мер Бережан втратив совість

Фото тернопільського смерчу оприлюднив український Гідрометцентр