Змії бояться нас більше, ніж ми їх

Поділитися

vygВеликі вужі добряче налякали кременчан, але боятися нічого, кажуть рятувальники
Коли минулого літа мала нещастя зіштовхнутися зі змією посеред ставка у с. Рудка, подумала, що просто не пощастило. Того дня не лише сама добряче налякалася, а й своїм криком на кілька годин розігнала весь пляж. І ніби розумієш, що це звичайний вуж, а не отруйна королівська кобра і все одно якось не по собі.
– Це й не дивно. Природно, що люди дуже бояться навіть самої думки про змії, – каже начальник Кременецького РВ ДСНСУ Георгій Галькевич. – Але наші страхи багато в чому перебільшені. Небезпечні менше 10 % всіх змій та й вони намагатимуться по можливості зникнути з вашої дороги. Проте дуже важливо не лякати і не заганяти в кут змію (у тому числі несвідомо) через те, що в такій ситуації змія може атакувати блискавично. У звичайних умовах вони пересуваються дуже повільно і людина може легко від змії втекти. В Україні найчастіше зустрічаються змії із сімейства гадюк. Їхня отрута має швидку, але не дуже сильну дію.
Стосовно змій, появу яких у лісах Кременеччини обговорювали кілька днів поспіль у соцмережах, то це швидше за все вужі, котрі не становлять небезпеки для людей, припускають рятувальники. Адже на даний час до пожежно-рятувальної служби не надходили повідомлення щодо травмування людей в наслідок укусів змій.
Великі розміри плазунів знайдених у с. Малі Бережці, можна пояснити тим, що самки зазвичай більші за самців, іноді досягають до 1,5метрів. До того ж на квітень-травень припадає шлюбний період. Тож ймовірно це була вагітна самочка.
Вужі відрізняються від інших змій «жовтими вухами» – яскраво-вираженими відмітинами на голові. Харчуються переважно живими жабами, гризунами і рідше рибою.
До того ж, вужів іноді навіть використовують у домашньому господарстві. Вони добре приручуються і переносять неволю. В Україні та в Білорусії часті випадки одомашнення вужів (для знищення мишей).
Вуж неагресивний, побачивши людину він зазвичай рятується втечею. Спійманий вуж спочатку активно захищається: шипить і викидає голову вперед, що страхітливо діє на більшість ворогів. Якщо ж це не допомогло, він вивергає недавно з’їдену їжу, прикидається мертвим. Кусається рідко. Для людини укус практично не становить жодної небезпеки.
Вужі відмінно плавають, під водою можуть знаходитися більше, ніж півгодини.
Що спричинило різке збільшення плазунів у лісах Кременеччини пояснив директор Національного природного парку «Кременецькі гори» Микола Штогрин.
– Перш за все поява та збільшення повзучих у нашому краї пов’язана із зміною клімату у бік потепління, – пояснює Микола Штогрин. – Наші працівники цього року уже не одноразово зустрічали у лісах вужів і медянок. Великі розміри пов’язані з хорошими умовами, у яких вони мешкають, збільшенням їжі для них. Якщо раніше у холодні зими все, що годиться для їх харчування перемерзало, то за нинішніх температур воно добре зберігається до весни. Найбільше водяться плазуни у хвойних лісах, якщо не хочете з ними зустрітися, уникайте низовини.
Якщо ж вам, борони Боже, все ж не пощастить менше, і ви зустрінете справжню гадюку, рятувальники радять запам’ятати декілька простих правил, які збережуть здоров’я, а, може, й врятують життя. Перш за все знайдіть місце укусу і ретельно промийте його водою, розміститися необхідно так, щоб місце укусу знаходилося нижче тіла. Накладіть пов’язку вище за ранку, починаючи зверху і поступово спускаючись (вона повинна бути достатньо тугою, щоб запобігати поверненню венозної крові, оскільки саме з нею отрута може продовжити свій рух по тілу. Після накладення пов’язки укус продовжуватиме кровоточити, але боятися цього не слід, тому що кров може вивести з ранки частину отрути. Якщо дозволяє місце укусу, можна відсмоктати отруту за допомогою медичної банки (у разі її відсутності можна використати банку з-під майонезу). При можливості, помістить кінцівку у холодну воду – це уповільнить повернення крові.
Щоправда, зазначають дееснесівці, не слід захоплюватися із накладеним джгутом. Адже, якщо його довго тримати – це призведе до втрати кінцівки. У жодному разі не можна надрізати краї ранки – це може лише відкрити додаткові шляхи для проникнення отрути в тіло, намагатися ротом відсмоктувати отруту з ранки, оскільки вона може легко проникнути крізь слизову оболонку вашого рота та давати пити алкоголь потерпілому.
Одним словом, при зустрічі не чіпайте змій і вони не нападатимуть на вас. А, коли вже втрапили у халепу, кличте на допомогу службу екстреної (швидкої) медичної допомоги (телефон 103) та пожежно-рятувальну службу (телефон 101).
Олена ІЛИНИЧ

Реальний Кременець

У Тернополі відкриють стрілецьку фотовиставку

Прием онлайн-заявок в польские визовые центры Ровно, Луцка и Тернополя приостановлен