Від вирощування полуниці до відродження українського села

Поділитися

Danone_Losyatin_18.06.2016 - 043517 червня 2016 р. у с. Лосятин Тернопільської області пройшло щорічне традиційне свято врожаю полуниці в рамках проекту «Розвиток полуничних кооперативів». Подію відвідали представники місцевої влади, донорів проекту, СОК «Лосятинське молочне джерело», громада села Лосятин і ЗМІ.
Партнерський проект по створенню полуничного кооперативу було впроваджено в рамках співробітництва Міжнародного благодійного фонду «Добробут Громад», «Данон Екосистем Фонду», компаній «Дантрейд», «Данон» в Україні та Heifer International (США). Полуничний кооператив було створено в 2011 році на базі існуючого в с. Лосятин молочного кооперативу «Лосятинське молочне джерело», а вже в 2012 році засаджено перших 10 га полуниці. Станом на червень 2016 року площі насаджень займають 23,5 га, прогнозований врожай 2016 року складає 200 тонн.
Гостям свята провели екскурсію на полуничне поле, продемонстрували систему вирощування та вимоги до якості збору ягід на полі. Кожен учасник зустрічі особисто переконався в тому, що вирощування полуниці проводиться за новітніми технологіями в галузі ягідництва: на гребенях із використанням крапельного поливу, а для живлення та обробки рослин використовуються лише якісні добрива провідних компаній-виробників, що мають сертифікати відповідності.
Надія Залевська, голова Лосятинської сільської ради, зауважила, що дуже вдячна всім причетним до розвитку кооперативу в Лосятині, а особливо – односельчанам за їхню невтомну працю. Вона повідомила гостям про те, що впродовж діяльності проекту постійну та сезонну роботу отримали понад 700 осіб, в тому числі близько 200 сільських жителів регіону цього року.
Про важливість проекту для «Данон» та України розказала Наталія Лиса, директор з зовнішніх, корпоративних та юридичних питань «Данон» в Україні. Вона зауважила, що розвиток таких проектів – це створення умов для безперебійного постачання якісної української сировини (близько 80% вирощеної в кооперативі полуниці постачається для виробництва молочної продукції «Данон» в Україні та майже повністю покриває потреби компанії у даній ягоді).
«Для нашої компанії проект «Розвиток полуничних кооперативів» це не лише бізнес, а, в першу чергу, соціальний проект, метою якого є поліпшення добробуту громади, створення робочих місць і можливість людям заробляти», – зауважила Наталія Лиса.
Досвід Лосятинської громади отримав позитивний відгук і від представників місцевої влади. Віталій Луй, директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної державної адміністрації, у своїй промові під час заходу зазначив, що адміністрація робить усе для того, щоб розповсюджувати інформацію про досвід кооперативу та всіляко сприяти його розвитку як важливого та перспективного проекту.
Андрій Галяс, керівник проекту «Розвиток полуничних кооперативів»: «Цей проект дав надію людям як у Лосятині, так і за його межами. Багато людей побачили, що вони можуть на своїй землі заробляти гроші, а не їхати працювати за кордон. Ягідний напрямок починає розвиватися і в інших областях – створюються сімейні ферми, подаються заявки на гранти, а відтак покращується і добробут селян». Про зберігання полуниці в кооперативі та логістику детальніше розповів Йосип Книжицький, координатор проекту.
Під час завершення святкування представники кооперативу передали врожай компанії «Данон», а всі учасники зустрічі із задоволенням продегустували свіжу полуницю та йогурти, під час виробництва яких використовувались лосятинські ягоди.
Кооперативна модель господарювання, яку підтримує компанія «Данон», є важливим кроком у майбутнє українського селянства. Окрім розвитку навичок ефективного господарювання шляхом кооперації дрібних та середніх виробників у рамках проекту, члени полуничного кооперативу постійно навчаються, здобуваючи нові знання завдяки досвідченим французьким, італійським та українським експертам з питань підвищення продуктивності та якості урожаю. Та найголовніше – такі кооперативи повертають в регіон життя, члени родин все менше залишають свої домівки в пошуках роботи й починають розвивати власні сімейні ферми та об’єднання виробників для покращення добробуту родин та сталого розвитку громади.

Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0449 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0338 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0245 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0228 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0156 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0142 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0087 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0063 Danone_Losyatin_18.06.2016 - 0453

Як футболісти збірної України втікали від журналістів

Угорщина – Португалія 3:3