Міжнародний арбітр з питань інтелектуальної власності залишив домен hromadske.tv Роману Скрипіну

Поділитися

Світова організація інтелектуальної власності (WIPO) не підтримала скаргу громадської організації «Громадське телебачення» щодо домену hromadske.tv проти її колишнього очільника Романа Скрипіна, хоча визнала, що змушена ухвалити таке рішення не через об’єктивні обставини, а через правила ухвалення рішень, які регулюють спірні питання. Про це йдеться у відповіді WIPO, яку Громадське отримало напередодні.

Згідно з рішенням, «докази, надані арбітрам, показують, що позивач правий, коли вважає, що п.Скрипін погодився, що доменне ім’я є власністю та/або має бути передане позивачу. Більше того, коментарі п.Скрипіна у Фейсбуці щодо «можливого придбання або оренди» доменного імені показують, що п.Скрипін та/або відповідач діяв опортуністично, м’яко кажучи».

Обидва докази мають бути присутні у порушенні та наведені одночасно, йдеться у відповіді. Арбітр зазначає, що багато експертів вважають це правило несправедливим, «але не в компетенції Арбітрів намагатися переписати UDRP (Єдину політику з вирішення спорів щодо доменних імен)».

«Ми незадоволені таким рішенням, хоча раді отримати підтвердження, що домен мав би справедливо належати Громадському. Ми приймаємо це рішення, бо дотримуюємося міжнародного законодавства та правил. Для нас важливо було поставити крапку в цій історії з нашим старим доменом. Це рішення жодним чином не впливає на плани розвивати наш новий, улюблений домен hromadske.ua. Ну а Титаніку ми бажаємо щасливого подальшого плавання», – зауважила виконавчий директор Громадського Катя Горчинська.

Скрипін відреагував на відповідь WIPO Громадському, написавши на своїй сторінці у Facebook, що на базі домену hromadske.tv, довкола якого і розгорівся конфлікт, вже створено некомерційну мережу громадських мовників України.

Як відомо, скарга Громадського розглядалась WIPO з 6 червня. WIPO – це підрозділ ООН, який є міжнародним арбітром та регулятором з питань інтелектуальної власності.

Роман Скрипін зареєстрував на себе домен hromadske.tv у 2012 році. Однак після створення Громадського разом з іншими журналістами він неодноразово обіцяв передати домен у власність громадської організації.

14 травня сайт «Громадського телебачення» був змушений мігрувати з домену hromadske.tv на hromadske.ua. Паралельно він оновив свій дизайн. Мігрувати сайт був змушений через те, що Роман Скрипін, який пішов з Громадського на початку року, відімкнув домен hromadske.tv, поставивши на стартовій сторінці мелодію з фільму «Титанік».

Конфлікт між співзасновниками проекту потрапив у публічну площину 19 січня, коли наглядова рада ГО «Громадське телебачення» заявила про привласнення Романом Скрипіним доменного імені hromadske.tv, а також коштів від пожертв, що надходили на рахунок PayPal, та коштів від монетизації контенту Громадського на YouTube, повідомляє watcher.com.ua

Правоохоронці Тернопільщини затримали підозрюваного у зґвалтуванні дівчини

За кібернетичними атаками на Україну стоять російські спецслужби