Отруїли ще одну річку: вода червона, риба вимерла

Поділитися

ff52dd4-stugna3У місті Васильків Київської області місцеве підприємство отруїло річку Стугну, скинувши великий обсяг хімічної речовини. Це призвело до масової загибелі риби та інших живих організмів у річці.

Про це “Українській правді. Київ” повідомили у Національному екологічному центрі.

Подія сталася напередодні вихідних – 15 липня.

Речовина, якою забруднили річку, схожа на фарбу червоного кольору.

ed623eb-stugna2Як повідомляє видання “Щит і меч України”, ймовірно, водойму отруїло підприємство “Ацелот”, бо саме з їх території витікала червона вода. “Ацелот” свого часу виробляло фарбу для пофарбування днищ кораблів.Скид речовини відбувся дамби – далі фарба чи хімікати розтеклися вниз по течії.

Відзначається, що червона вода мала сильний запах ацетону. На поверхню спливла отруєна риба. Поруч, вище за течією, біля дамби купались діти.Незабаром на місце події приїхало міське керівництво і представники комунального підприємства, які відібрали проби води.

f64bc8a-dityПройти на територію “Ацелота” журналістам не вдалось навіть з представниками влади та поліцією – не пустила охорона, яка повідомила, що керівництва нема, а саме підприємство нібито не працює.17 липня долину річки дослідила спільна група експертів та волонтерів НЕЦУ та МБО “Екологія-Право-Людина”.

Під час обстеження стало зрозуміло, що нижче за течією, через кілька кілометрів від місця скиду, забруднення було повністю поглинуте плавнями річки.

e50a1c7-stugna1“Постраждав заказник “Копачівський”, розміщений в плавнях”, – наголосили екологи.

“На жаль, інформації про еко-катастрофу на Стугні та можливі наслідки для довкілля і здоров’я людей від державних і контролюючих органів не було надано, про якісь заходи з подолання наслідків нічого не відомо”, – наголосили активісти.

Вони вимагають притягнути до відповідальності винних – підприємців, чиновників, контролерів/інспекторів і за їх рахунок компенсувати втрати природи і населення.

kiev.pravda.com.ua

Вода у криниці в Чернихові закипіла до землетрусу чи появи гейзера?

Вимоги до випробування при прийнятті на роботу