Росія профінансувала військовий переворот в Туреччині?

Поділитися

07016B75-1818-487A-8623-2CD2B5EF0581_w987_r1_sГрупа військових в Туреччині заявила, що взяла під контроль країну. Про це повідомляє ВВС.

“Влада в країні була захоплена в повному обсязі”, – йдеться у заяві. Хто представляє групу поки залишається невизначеним.

За повідомленнями Reuters, турецькі військові також заявили, що всі існуючі міжнародні відносини будуть продовжуватися, верховенство права має залишатися пріоритетом.

0,,19403884_303,00Як повідомлялося, прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що Туреччина зіткнулася з спробою повстання армії.

Щонайменше 754 військовослужбовців були затримані в Туреччині в суботу після спроби державного перевороту в країні.

Про це повідомляє турецьке державне агентство Anadolu із посиланням на МВС країни.

Паралельно від своїх посад відсторонені низка військовослужбовців, у тому числі 5 генералів, 29 полковників.

Водночас президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав турецький народ вийти на вулиці і в аеропорти, які були закриті для прийому літаків.

За кілька годин стало відомо, що уряд Туреччини контролює ситуацію в країні.

Прем’єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Гюлена. Проте організація в США, близька до проповідника, заперечує його участь.

И. о. главы Генштаба Турции Умит Дандар сообщил, что в ходе попытки военного переворота в Турции погибло 190 человек. Об этом сообщает AP.

По его данным погибли 41 полицейский, два солдата, 47 гражданских и 104 человека, которых характеризуют как заговорщиков.

Дандар также сообщил, что зачинщиками переворота были военнослужащие из состава ВВС Турции и военной полиции. Отмечено, что верховное командование армии с самого начала переворот не поддержало.

В ходе переворота заговорщики захватили многих командиров военных частей. Всех их увезли в неизвестном направлении. Среди захваченных мятежниками офицеров был и глава Генштаба Хулуси Акар. Его уже освободили, он в безопасности. Дурнадр заявил, что зачинщики мятяжа из так званых «параллельных стрктур» будут вычищены из армии, предателей обещают наказать.

Спробу військового перевороту в Туреччині, як виглядає, зупинили: президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув в Стамбул 16 липня і сказав натовпу прихильників, що він «нікуди не йде».

Назвавши повстання, яке призвело до ночі безладів і масових жертв, «актом зради». Ердоган пообіцяв домагатися «найсуворіших» покарань для прихильників перевороту.

«Вони будуть платити високу ціну за цей акт зради, – сказав Ердоган в аеропорту Стамбула. – Ми не залишимо нашу країну окупантам».

Влада оголосила, що щонайменше 60 людей були вбиті під час спроби державного перевороту і 754 членів Збройних сил були арештовані. За словами глави поліції Туреччини, серед загиблих – щонайменше 16 змовників. Один з чиновників, якого цитують ЗМІ, заявив, що п’ять генералів і 29 полковників зняли з посад.

Прем’єр-міністр Біналі Йилдирим сказав, що генерал, який допоміг організувати переворот, був убитий. Він призначив нового виконувача обов’язків начальника військового штабу генерала Уміта Дюндара після того, як попередній головний генерал Хулусі Акар був узятий в заручники змовниками.

Десятки мирних жителів були вбиті і сотні поранені в нічних вуличних боях в Стамбулі та інших містах, є щонайменше 42 загиблих у столиці Анкарі, місці запеклих боїв.

«Найголовніше зараз, що мільйони турецьких громадян, що підтримують уряд, зараз на вулицях, – сказав Йилдирим. – У Туреччини є демократично обраний уряд і президент. Ми відповідальні і ми будемо продовжувати здійснювати свої повноваження до кінця. Ми не будемо відмовлятися від нашої країни на користь цих загарбників. Це закінчиться добре».

У критичний момент під час боротьби президент США Барак Обама закликав всі сторони підтримати демократично обраний уряд Ердогана і «виявляти стриманість, уникати будь-якого насильства або кровопролиття», сказав Білий дім. Держсекретар США Джон Керрі сказав, що він говорив з міністром закордонних справ Туреччини, та наголосив на «абсолютній підтримці» уряду.

Подібні заяви зробили лідери Європейського союзу, офіс канцлера Німеччини Ангели Меркель і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, які закликали до «поваги демократичних інститутів в Туреччині і конституції».

Президент України Петро Порошенко заявив, що стурбований ситуацією, яка відбувається в Туреччині. «Базові принципи демократії повинні поважатися. Україна підтримує демократично обраного президента і уряд Турецької Республіки», – зазначив Порошенко.

Пізно ввечері 15 липня військові у Туреччині оголосили про взяття влади у країні.

У Туреччині Збройні сили традиційно вважалися захисниками світського курсу і кілька разів влаштовували взяття влади, яка, на їхню думку, опинялася в руках ісламістів. Але нинішній уряд, що якраз походить із поміркованих ісламістів, зумів зменшити вплив військових і значною мірою взяти їх під контроль.

Востаннє турецьким військовим вдалося усунути уряд без перевороту 1997 року. А останній повномасштабний військовий переворот у Туреччині відбувся 1980 року, повідомляє “Радіо Свобода”

Армія в Туреччині остаточно позбавилася ролі вагомого політичного гравця.

Переворот, поспіхом організований офіцерами середньої ланки, що не мали зв’язків ні з провідними партіями, ні з медіа, ні з вищими офіцерами, не спромоглися ані заарештувати вищі чини уряду та армії, ані в чіткий організований спосіб звернутися до народу (коротенький імейл, зачитаний в ефірі телекомпанії, не справив значного мобілізаційного впливу), був приречений.

Організатори могли тільки безсило спостерігати, як одні за одним вищі військові командири, політичні лідери та закордонні партнери заявляли про свою підтримку демократично обраному керівництву держави.

Більше того, народ вийшов на вулиці проти військового перевороту.

Армія як інституція втратила довіру суспільства та легітимність захисника ідеалів Ататюрка.

У якому ресторані Тернополя офіціанти здають водіїв, які випивають?

У Дніпрі вшанують загиблих китайців