До 50% імовірності, що велика війна з Україною може відбутися в найближчі тижні

Поділитися

Cq2U6kPWAAA0P3a
Грузія сприймає раптову перевірку боєготовності військ на півдні Росії як загрозу миру та стабільності в регіоні. Про це заявив міністр закордонних справ Грузії Міхеїл Джанелідзе. Раніше свою стурбованість військовими навчаннями висловили Сполучені Штати, вказавши на близькість їхнього проведення до України.
Стурбованість не тільки сусідів Росії, але і держав, що не мають з нею спільних кордонів, цілком зрозуміла. Гіркий досвід України показує, що навіть звичайне стягування військ може мати непередбачувані наслідки. Крім того, на нинішні раптові навчання не запросили західних спостерігачів, що насторожило фахівців. Редактор військової інформації російського агентства ТАСС Віктор Літовкін у цьому факті не бачить нічого особливого.«Навчання проходитимуть на просторі європейської частини Росії. І куди запрошувати спостерігачів, я не знаю. Але військових аташе країн ОБСЄ, акредитованих у Москві, про це попередили. По-друге, треба розуміти, що НАТО відмовилося від співпраці з Росією по військовій лінії. Я не розумію, як можна запрошувати натовських військових спостерігачів на навчання, якщо вони не співпрацюють з Росією!» – каже експерт.

Імовірність нової війни

Літовкін не поділяє стурбованості своїх колег тим, що перевірка боєготовності проходить у безпосередній близькості від українського кордону. А ось російський незалежний військовий оглядач Павло Фельгенгауер вважає, що, погрожуючи вчергове Україні, Росія може втягнути в конфлікт і європейські країни.

«Звичайно, загроза загальноєвропейської війни зараз не дуже висока, хоча вона цілком існує. А ось загроза війни з Україною дуже істотна. До 50 відсотків імовірності, що велика війна з Україною може відбутися в найближчі пару тижнів», – відзначає Фельгенгауер.

Гіркий досвід «навчань»

Військові експерти в Росії не виключають, що нинішні військові навчання – це лише брязкання зброєю. Однак досвід дворічної давнини говорить про те, що вірити словам російських керівників не можна. Військовий журналіст Олександр Гольц нагадує про це.
«Нікуди не подітися від того факту, що принаймні один раз ця раптова військова перевірка була прикриттям для того, щоб розгорнути російські війська на українському кордоні 26 лютого 2014 року. Я пам’ятаю, як Сергій Кужугетович Шойгу дуже іронізував, кажучи: «Українці турбуються даремно, ми і біля Фінляндії можемо розгорнутися. І що, тепер і фіннам турбуватися?» – нагадує Олександр Гольц.

Уже майже рік російські військові беруть участь у бойових діях на території Сирії. І у зв’язку з цим виникає запитання: чи вистачить у Росії сил для відновлення активних дій на сході України? Хоча деякі експерти звертають увагу на те, що однією з цілей сирійської операції було повернення ваги Росії на міжнародній арені. А вага ця була втрачена саме через агресію в Україні. Тому тут же виникає й запитання: чи варта справа заходу, якщо російські військові планують наступити на ті самі граблі?
Олена Матусова, “Радіо Свобода”

Сьогодні Венера “осідлає” Юпітера

У Сінгапурі запрацювало перше у світі таксі без водія