Метою “Руху захисту української мови” – зупинити русифікацію України

Поділитися

Тернопільське представництвоЗ весни цього року все більшої популярності серед українців-патріотів набуває Всеукраїнське об’єднання «Рух захисту української мови» – активно діюча громадська організація. Засновниками і членами ВО «Рух захисту української мови» є громадські організації та пересічні українці, які проводять інформаційно-просвітницьку кампанію на захист рідної мови. Усіх їх об’єднує спільна боротьба проти повзучої русифікації України.

Згідно даних соціальних досліджень та моніторингів, сьогодні Тернопіль займає третє місце по використанню української мови в побуті та в сім’ї серед обласних центрів України. І навіть коли ми розмовляємо українською, дуже часто говоримо «суржиком», або використовуємо російські слова. Це і не дивно. Адже ми постійно чуємо російську мову по телебаченню та радіо,  та навіть доповіді та виступи високо посадовців та політиків, на жаль, не українською. Та що, найприкріше, дітки, переглядаючи мультфільми, по українських телеканалах, теж чують російську. Адже не всі вміють читати та не всі встигають прочитати субтитри.

Тому мета ВО «Рух захисту української мови» – зупинити русифікацію України, задля забезпечення повноцінного функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

Завдання Всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови»:

1. Домогтися від владних державних структур привести закони та інші нормативно-правові акти у відповідність до ст. 10 Конституції України: “Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя по всій території України”

2. Прийняти низку законів, в яких передбачити: обов’язкове складання іспитів з української мови: для осіб, які хочуть отримати громадянство України, дозволи на тимчасове проживання в Україні, держслужбовців, військовослужбовців, працівників правоохоронних і силових структур, керівних працівників державних підприємств, викладачів ВУЗів та шкіл.

Окреслити в законах наступні пункти:

1) вільне володіння українською мовою є кваліфікаційною вимогою. до вищевказаних працівників, невиконання якої веде до звільнення працівника!

2) підвищення зарплатні викладачам української мови та історії у 2-3 рази (аналогічні закони прийняті в Естонії, Литві та інших пострадянських країнах).

3) 75% усних і друкованих публічних матеріалів українською мовою у всіх ЗМІ, що розповсюджуються в Україні.

Тож долучайтеся до боротьби з русифікацією! Ставайте учасниками команди небайдужих українців та популяризуйте свою рідну, милозвучну мову!

При виявлені використання російської мови в Тернополі та в області  в громадських місцях, в сфері обслуговування, державних структурах тощо, обов’язково повідомляєте нас!

Наша спільнота в соціальній мережі Facebook: Тернопільське представництво всеукраїнського об’єднання «Рух захисту української мови» – https://www.facebook.com/terzahystukrmovy/

Наша електронні поштаter.zahystmovy@gmail.com

За воду тернополяни платитимуть більше вже в серпні: в дію вступили нові тарифи

Росія перекинула на Донбас зенітно-ракетний дивізіон з Далекого сходу