Утеплюємо дім: що пропонують онлайн у Тернопільській області

Поділитися

2016-09-26-hoshva-pr-olx-ternopil-infoЗначне підвищення вартості комунальних послуг підштовхнуло українців активно взятися до вивчення технологій енергозбереження. За оцінками експертів, правильне утеплення зберігає до 40% енергії. За даними аналітиків OLX, для відчутного покращення енергоефективності знадобиться від кількох сотень до кількох тисяч гривень. Користувачів найбільше цікавлять різні види котлів, у тому числі на твердому паливі, а також радіатори.

Комунальні перетворення в Україні почалися з різкого підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Наприклад, тарифи на опалення зросли майже вдвічі. Вартість електроенергії також відчутно зросла. З 1 вересня споживання 100 кВт електроенергії обійдеться в 71,4 грн, хоча ще рік тому вони коштували 45,6 грн (+57%).

Середня ж зарплата за перших сім місяців року за даними Держстату становила 4 916 грн проти січневих 4 362 грн, зростання добробуту в грошовому виразі склало майже 13% за офіційної інфляції близько 5%.

Базові рекомендації

Утеплювати житло краще комплексно. Із простих прийомів для зменшення тепловтрати вікон — наклеїти прозору теплозберігаючу плівку. Шість квадратних метрів такої плівки на OLX у Тернополі можна купити всього за 100 грн, при цьому ринкові ціни стартують від 120 грн. Її теплопровідність у 20 разів нижча, ніж у звичайного скла. Таким чином температуру в приміщенні можна підвищити на 3 градуси. За батареями поставте рефлектори або просто закріпіть фольгу на картонці. Так тепло буде йти у приміщення, а не на зовнішню стіну. Ще один хід — вентилятор на стелі (середня ринкова ціна — близько 1 500-1 800 грн). Він повертатиме тепле повітря від стелі донизу, підтримуючи рівномірну температуру. Якщо ви живете в приватному будинку з каміном, треба враховувати, що тепло виходить і через димар. Його можна закрити надутою повітряною кулькою на довгій нитці.

Легендарні килими, які продають онлайн від 300 грн, стануть у нагоді тим, хто живе у своєму будинку або на першому поверсі, і не тільки для селфі, але й для запобігання відтоку тепла через холодну підлогу.

Боротьба з протягами

Один із головних ворогів ефективного опалення — протяг, який витягає тепле повітря назовні. Дерев’яні вікна слід зміцнити гумовим ущільнювачем: користувачі готові продати мотки різних розмірів.

Тріщини й щілини, які зустрічаються як у квартирах, так і в приватних будинках, можна усунути за допомогою монтажної піни за 75 грн онлайн, більш вузькі щілини можна перекрити силіконовим герметиком, який на OLX користувачі продають від 33 грн. Ринкові ціни перевалюють за 100 грн.

Повне утеплення

Один із найефективніших (хоча й досить дорогих) способів боротьби з втратами тепла — металопластикові вікна. Надійна ізоляція, подвійний склопакет і відсутність характерних для дерев’яних вікон щілин гарантують збереження теплого повітря в приміщенні. Нові варіанти можна придбати у інтернеті від 1 000 грн.

Встановлювати індивідуальне опалення в квартирах офіційно не дозволено, однак в приватних будинках це зробити можна. Для невеликих приміщень згодиться електричний котел — солідну інвестицію близько 12 тисяч гривень можна зробити у потужний сучасний варіант. Варто звернути увагу також і на газові котли. Простий варіант пропонують за 2 300 грн. Старі батареї варто замінити на сучасні — на OLX є варіант нових сталевих радіаторів за 580 грн.

Утеплити стіни можна ще й за допомогою обшивання гіпсокартоном. Листи цього матеріалу різних розмірів пропонуються від 100 грн. Фасади можна окремо утеплити за допомогою обшивки з мінеральної вати, є також варіанти комплексного утеплення, що розробляються професіоналами. Можна дозволити собі і комфортне нововведення — теплу підлогу, щоправда, вона обійдеться недешево, від 250 грн за кв. м, приблизно стільки ж забере встановлення.

Знадобляться й додаткові джерела тепла. Починати можна з найпростіших тепловентиляторів за 230 грн. Але ними не варто зловживати, оскільки вони сушать повітря в приміщенні, хоч і досить зручні для швидкого прогрівання кімнати, скажімо, спальні перед сном. Для постійного підігріву обирайте масляні обігрівачі: є простий варіант для маленької кімнати за 550 грн. А зменшити витрати електроенергії допоможуть сучасні енергозберігаючі лампочки від 75 грн за штуку.

Бюджет

Аналіз пропозицій користувачів на OLX показав, що покупки в інших користувачів будуть мінімум на 20-30% дешевші, ніж в інтернет-магазинах.

Невелику квартиру площею близько 30 квадратних метрів можна мінімально підготувати до опалювального сезону від 5 000 грн: 2 000 грн за 2 пластикових вікна, приблизно 110 грн на усунення щілин і зазорів, 300 грн на енергоефективні лампочки, 230 грн — на міні-тепловентилятор, 550 грн на масляний обігрівач, 1 160 грн вартує заміна старих радіаторів на нові біметалеві, 600 грн на утеплення стін гіпсокартоном.

Приватний будинок площею 75 квадратів потребує інвестицій від 13 000 гривень. Окрім того ж набору товарів та матеріалів, які необхідні для утеплення квартири, ще потрібні котел вартістю від 2 300 грн. Нові вікна коштуватимуть 4 000 грн, ще 3 500 коштуватиме заміна старих радіаторів. На гіпсокартон треба більша сума — близько 2 000 грн.

Беручись до влаштування житла задля енергоефективності, важливо перевіряти усі товари та матеріали на відповідність екологічним та технічним стандартам.

Шість срібних монет вилучили правоохоронці у колекціонера, коли він передав їх в США

Афера від Овчарука з багатьма запитаннями