Шість срібних монет вилучили правоохоронці у колекціонера, коли він передав їх в США

Поділитися

monetyНа Тернопільщині співробітники СБУ передали в історико-архітектурний заповідник контрабандні монети

Раритетні монети Римської імперії передали співробітники СБУ представникам Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани, що на Тернопільщині.
Шість срібних монет номіналом у один денарій правоохоронці вилучили у місцевого колекціонера, котрий в серпні 2015 року намагався збути їх іноземним нумізматам. Під час спроби доправити культурні цінності у Сполучені Штати Америки слідчі Тернопільського УСБУ вилучили пакунок з монетами, які зловмисник намагався приховати від митного контролю.
За вчинення замаху на контрабанду культурних цінностей (ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України) тернополянина засуджено до 3 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у 1 рік, а монети конфісковано в дохід держави.
За висновком експертів, вилучені у контрабандиста монети є срібними денаріями Римської імперії, викарбуваними у період із 117 по 192 роки н.е. за часів правління імператорів Марка Аврелія, Коммода та Адріана. На аверсі монет містяться зображення правителів Риму та їх дружин. На реверсі ж зображено персонажі давньоримської міфології – богині Юнона, Фортуна, Мінерва, Етернітас, Сепс і Салюс. Експерти відзначають значну історико-культурну цінність цих монет, адже на час їх перебування у грошовому обігу володіння Римської імперії сягали території сучасної України, повідомили “Про все” у секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю УСБУ в Тернопільській області

ЖЕКи ближчі до влади

Утеплюємо дім: що пропонують онлайн у Тернопільській області