У Тернополі вручили ювілейну всеукраїнську премію імені братів Лепких

Поділитися

Минулої неділі в Тернопільській обласній філармонії відбулася урочиста церемонія вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Братів Лепких. Цьогоріч за рішенням громадської ради, до складу якої увійшли знані громадські діячі, літератори, митці та науковці, її лауреатами стали:

Леся Мацьків (сценічний псевдонім – Горлицька; м. Бучач) – за поетичну, композиторську, педагогічну і благодійну діяльність останніх років;

– Людмила та Олексій Покусінські (м. Борщів – м. Рибниця, Придністров’я) – за монографію «Борщівська народна сорочка. Матеріали. Крій. Техніка шитва. Колекція Борщівського краєзнавчого музею» (2012);

– Ігор Фарина (м. Шумськ) – за книги «Вогнище на дощі» (2011), «Шумська мелодія» (2012), повість «Кулемет» (2016);

– Василь Фольварочний (м. Київ) – за роман-епопею «Симон Петлюра» у п’яти книгах (2009–2014), роман «Хрещеники Сталіна» (2012) і роман-сповідь «Розчахнута душа» (2014).

Оголошуючи імена переможців престижної нагороди, голова громадської ради Богдан Мельничук повідомив, що вже традиційно призовий фонд премії Братів Лепких формує Ліга підприємців «Українська справа», яку очолює Михайло Ратушняк.

За чверть століття з часу заснування премії, її лауреатами стали більше сотні найвідоміших у царині культури та мистецтва особистостей, а також ті, хто навіть за кордоном живе і творить задля України. Першими переможцями творчого конкурсу серед літераторів та митців це на зорі української державності були вчений-економіст, поет, громадський і господарський діяч Володимир Вихрущ та письменник, журналіст, громадсько-політичний діяч, педагог Левко Крупа. І хоча вони, як і деякі інші лауреати премії, уже відійшли у засвіти, їхня культурна спадщина вже належить історії, її вивчають і нею гордяться наступні покоління талановитих сподвижників.

Доречно зазначити, що цьогорічне пошанування достойників відбулося, як завжди, 22 січня – у день, який історично символізує одвічне прагнення українців жити у єдиній Соборній державі.

На ювілейну церемонію нагородження лауреатів премії Братів Лепких у філармонію прибули представники влади, делегації, творчі колективи та окремі художні виконавці з районів та обласного центру. Вони й стали учасниками урочистого дійства та великої концертної програми, яка раз у раз переривалася бурхливими оплесками глядачів.

ukrsprava.te.ua

У злодія з Березовиці поліцейські вилучили чимало чужого майна

62% українців не палять цигарок